Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei +0.26%  Shanghai -0.55%  S&P500 +0.68%  DAX futures +0.00%


Oslo Børs avsluttet uken med et siste løft over nullstreken, godt hjulpet av ustoppelige amerikanske indekser. Nok en gang fikk vi rekordavslutninger over dammen, hvor blant annet SP500 ligger på eller over 2018 kursmålet til brorparten av husene. Nå måtte man dog kjøpe på fredag, da markedet i USA er stengt idag for Martin Luther King Jr. Day. Asia vil ikke være noe dårligere, og ny all time high ble satt i både Hong Kong og på den brede MSCI Asia-Pacific Index. Svært tynn makrokalender idag, hvor det strengt tatt ikke er noe som er verdt å følge med på.

EUR/USD traff $1.21 på fredag, høyeste på 3 år, mens yielden på tyske statsobligasjoner karret seg over 0.5%. Bevegelsene kommer etter referatet fra ECB møtet i desember. Her var flere av medlemmene fremoverlente i forhold til å være mer konkrete på innstramming av pengepolitikken,
Ettersom markedet forsiktig priser dette inn i både valuta, statsobligasjoner og pengemarkedsrentene, så vil dette faktisk gjøre jobben for ECB. De regner med at for hver 10% euroen stiger mot andre store valutaer, så barberer dette av 0,5% av regional inflasjon.

Bank of Japan var senest ute inatt, og så seg fornøyd med de veksten i økonomien, men er fortsatt svært varsom med å si noe annet enn at det fortsatt er full fart med QE, som består av yield kurve kontroll og hissige kjøp av blant annet indeks ETFer.

Brent danser rett under $70 fatet og WTI handler $64.5, nivåer ikke sett siden desember 2014.
OPEC sine kutt, jaget inn i råvarer, og geopolitiske forhold gir en perfekt miks.Venezuela er snart nede på 50% av produksjonen de hadde i 2016, og desperasjonen i landet topper når tiden brukes på å sette opp en kryptovaluta basert på oljen.

Amerikanske og Canadiske riggtall pekte fredag på en sterk økning av aktive rigger, produsentene agerer på de sterke prisene 2018 har bydd på.
USA ligger ann til å passere 10m fat om dagen i produksjon allerede neste måned, og er nå ikke alt for langt unna Russland, og spesielt Saudi sine produksjonsnivåer. Landene ligger på 11 og 10 mill fat, og nivåene er stabilt flate, i god OPEC ånd.

Mens oljeselskapene nå nyter godt av trimmede kostnadsbudsjetter og økende marginer, så sitter raffineriene på den andre siden og ser sine inntekter skrumpe inn, som igjen vil påvirke etterspørselen så fort vinterkulden har lagt seg. Tank sektoren er også hardt rammet av tilbakeholdene raffinerier, og ikke minst en fremtidskurve i sterk backwardation.

Goldman Sachs sier at oljen nå har truffet deres langsiktige kursmål, og ser for seg noen måneders negativ prisutvikling.

.

Mvh
Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer