Morgenrapport Mandag

Til manges fortvilelse og frustrasjon er jeg tilbake fra ferie, og skal nå plage dere igjen med kreative innspill og ideer til hvordan penger kan tjenes.

Heldigvis for oss alle virker markedet friskere enn på lenge, til tross for en liten dipp for to uker siden som forhåpentligvis ikke skapte noen problemer i det hele tatt. Indeksen ligger 2.5% unna årsbeste, og det kreves verken ølbriller eller stort mot for å hevde at dette nivået blir tangert når forvalterne kommer tilbake på jobb i august. Hvor mange har lyst til å sitte underinvestert når børsen lager nye toppnoteringer for året? Det er oppskriften på å gjøre seg upopulær hos kunden eller andelshaverne.

… De som er utpregede negative, skal ikke få lov til å ta den –4% dippen vi hadde i midten av juli og inkassere den som noen “seier”. Fra midten Juni til i dag er OSEBX opp ca 12%.

Jeg forstår problemene Europa og verden står ovenfor, men i motsetning til “de negative”, mener jeg alle involverte også forstår alvoret og deres egen rolle i den store sammenhengen. EU Politikerne og ECB har vist vilje til å gjøre det som skal til for å avverge katastrofe, og vi har ingen indikasjon på at dette vil forandre seg.

Den langsiktige arbeidstesen min er at dette er første gang i historien samtlige sentralbanker kjører lavrentepolitikk, og utelukkende alle politikere i verden, utenom Kim Jung Un, har en vekstagenda. I mitt hodet betyr det at vi står ovenfor tidenes aksjerally når frykten avtar og den største samlede globale GDP i historien skal vokse raskere.

Hva skal til for at at investorer, forbrukere og samfunnet generellt skal bli optmistiske igjen? Det første som er viktig å forstå er at gjeldskrisen må ikke være løst, eller gjelden betalt. Tilliten kommer tilbake når det ikke hersker noen tvil om at risikolandene klarer å betale avdragene sine, og det kan være manipulert fra sentralbanker og støtteinstitusjoner uten at det er noen forskjell på resultatet.

På tidspunktet det blir bekreftet gjennom makrotall at verden går bedre, boligprisene stiger og forbrukerne gjør større investeringer igjen,  har børsen allerede steget betraktelig. Ønsker du å gå glipp av det draget i forkant fordi du prøver å tjene noen slanter på shorting og OBX bear tull i mellomtiden?

-/ APROPOS OBX BEAR. Det må være kjedelig å sitte i en indekshort hvis Exxon og Shell plutselig byr på BP! Hvis det blir tilfellet kan Statoil gjøre et hopp, fordi markedet får en høyere referansepris på et ikke helt ulik selskap.

-/ NOEN FORRETNINGER går dårligere enn andre; Krise for Italienske båtplasser, båtservice og bensinsalg, ettersom 30.000 yachter har forlatt landet fordi kemneren er på jakt etter svarte penger. Fritidsbåtindustrien har tapt opp til 200 mill EURO…

Jeg kommer til å skrive om individuelle aksjer her på www.nordnetbloggen.no senere i dag.

PS: Hvis dere ikke fikk morgenrapporten på email på morgenkvisten, er det fordi mailsenderen min (Outlook) kræsjet. Jeg får problemer når jeg sender til for mange mottakere, og må derfor dele opp i tre bolker. Akkurat nå klarer den ikke å sende til en eneste mottaker en gang, så problemet er nødvendigvis ikke løst før i morgen.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer