Morgenrapport Fredag

Nikkei +2.50%  Shanghai +1.70%  S&P500 +0.80%  DAX futures +0.00%

Markedet reagerte positivt på både handelsavtale og britisk valg i går. Trump har signert fase 1 med Kina, noe som hindrer nye tariffer. På denne siden av atlanterhavet ser det ut til at de konservative i UK får en komfortabel majoritet og da blir det Brexit 31. januar. To store usikkerhetsmomenter er borte, og nå kan vi gå trygt inn i julen.

Det var en annen stor hendelse denne uken, som fikk lite oppmerksomhet i norske medier, men var dekket på forsiden av samtlige av de utenlandske. Den nye EU ledelsen presenterte sin “grønne nye deal” i Madrid, men ogsågjennom kronikker i ledende medier over hele Europa. Dette blir det viktigste arbeidsdokumentet de neste 20 årene. Dette vil også få storekonsekvenser for Norge, men kanskje også i politikken. Ved å samles om en kraftig tiltakspakke på miljø, fratar man ammunisjon fra grønne partier på ytterkantene. Det kan faktisk ende med mini kollaps i MDG og De Grønne i tyskland. MEN dette er et børsbrev, fokuset bør ligge på investeringbudsjettet på 1 trillion euro. Her skal det tjenes masse penger på riktige prosjekter. EIendom, logisitikk og transport, kraftprodusjon, import er sektorer som alle blir snudd på hodet for å fremme miljøtiltak.

Jeg jobber videre med å finne investeringscaser i denne nye grønne økonomien. Utfordringene er at selskaper noteres når de er modne, og gjør unna vekstfasen på private hender. En annen utfordring er kostnadsspiralen nedover. Alle har sett hva som skjedde i solpanelmarkedet, og det samme kan skje med vindmøller. Det er ingen avansert teknologi i en vindmølle. Kineserne brukte vindmøller for4000 år siden. Her blir det et race to the bottom. Husk også at ved økt produksjon, risikerer man at kraftprisene svekker seg i lange perioder, noe som skaper problemer for de integrerte kraftselskapene. Tesla er priset helt øverst i sitt tradingintervall. Det føles mer som man balanserer på en line, der det kun er nedside operasjonelt, finansielt og kursmessig.

Send gjerne inn noen andre ideér, så skal jeg dele dem på nyhetsbrevet.

Gjettekonkurransen til Kryptografen har vist seg å være svært populær, og nå har vi sett på tallene.Denne analysen ser på hva man kan tolke ut av estimatene til deltagerne som har spådd Bicoinkursen på nyttårsaften.Overraskende lite “outliers” i denne runden, men tallene gir en klar pekepinne på investorsentimentet.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer