Morgenrapport Fredag

Nikkei -1.07% Shanghai +0.36%S&P500 +0.95% DAX futures -0.55%

En grønn dag på OSE mye takket være oljeprisen, menn resten av kontinentet var også preget av et godt risikosentiment og negative yields.
Det var kort mellom all time high i USA, hvor både enkeltaksjer og indekser satte rekorder både før og gjennom handelsdagen.
Blandede drops i Asia etter eskaleringen av konflikten i midtøsten, som tross alt er asias største leverandør av energi.
Fransk, tysk, europeisk, og amerikansk service PMI, samt hussalg fra USA er dagens makro.

“Bull markets are born on pessimism, grown on skepticism, mature on optimism, and die on euphoria.”
Sir John Templeton var ingen novise i aksjemarkedet, han ble faktisk kalt århundrets beste globale aksjeplukker i 1999, og er opphavet til det kjente sitatet over.
Euforifasen er farlig fordi den er så fristende å få med seg også, det berømte siste spiret. Det kan være 5-10-15-20-25%, og hvem vil vel gå glipp av det?!
En rapport en stund tilbake viste at investorer går glipp av mer avkastning ved å prøve å selge seg ut ved toppene enn de gjør noe annet sted i sykelen.

Når selv svenske obligasjoner handler til negativ yield så begynner det å bli vanskelig.
Inflasjonstraden er også godt igang ved at gullprisen bryter ut på oppsiden. Dette er også et ideelt klima for krypto, som fikk ny oppmerksomhet fra både Fed og senatet etter at Facebook bekreftet sine Libra planer.

Jeg mener at best case scenario vil være at man klarer å stabilisere økonomien ved å fjerne tollmurene igjen, for å så gå tilbake til en stigende rentebane. Sannsynligheten stiger for at inflasjon kan ta overhånd ved styrket handelskrig og fallende renter.
Men ingen av scenarioene utelukker en siste skikkelig euforifase!

Oljen setter 3 ukers høy etter at Iran skyter ned en amerikansk drone.
Hvorvidt det var i Iransk eller internasjonaltflyrom vil sikkert diskuteres til evigheten.
Det er uansett god grunn for å ha økt overvåkning i Hormuz etter angrepene de isste ukene,

Donald, kjent for sitt noe impulsive vesen, beordret inatt et angrep mot Iran ifølge NYT, men valgte å avblåse før rakettene forlot utskytningsrampene. NYT sier også at de ikke ble bedt om å holde tilbake artikkelen av myndighetene, noe som validerer informasjonen til en viss grad.
Hvorvidt han avlyste på grunn av en meningsendring eller strategi/logistikk hensyn vites ikke.
Med mindre partene finner frem til forhandlingsbordet kjapt så kan dette raskt eskalere. Spesialutsendingen til USA har allerede landet i midtøsten for å lufte diverse planer for allierte.

Den svake dollaren kunne gitt en kjærkomment pusterom til både Kina og fremvoksende markeder, men en tilsvarende eller mer stigende oljepris eliminerer denne effekten. For norske oljeselskaper så får man dobbel positiv effekt på oljeprisen i NOK.

Bloomberg har tidligere hatt en god artikkel på hvorfor Hormuz er så viktig, og Iran får seg ingen nye venner ved å lage konflikt der.
Opptrapping til krig er forsåvidt sjeldent positivt for markedet, man skal gjerne kjøpe midt i bomberegnet når alle er bekymret for worst case scenario.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer