Morgenrapport Fredag

Nikkei -0.48%  Shanghai -1.69% S&P500 -2.06% DAX futures  +0.80%

Det gikk aksjer for 10 milliarder på Oslo Børs i går, samtidig som også volumet på Wall Street var betraktelig mye høyere enn snittet hittil i år. Høyt volum og kraftig nedgang er utelukkende negativt for markedet. Det betyr at store fond og institusjoner leter etter blokker for å selge seg ned. I tillegg kommer den psykologiske faktoren når avisene langt utenfor næringslivet skriver om børsfall. Da er det mange småsparere som ofte trekker seg ut av markedet ved å selge fond og lignede spareprodukter. 

Når det er sagt trenger det ikke være feil å selge aksjer når risikoen øker. Det er ikke slik at “alle” i markedet sparer til pensjon, eller har satset penger “de har råd til å tape”. Min erfaring er at de aller fleste har alternative bruksområder for pengene sine hvis aksjemarkedet ikke gir avkastning.

Til de som vurderer å shorte aksjer eller indekser, vil jeg gjøre oppmerksom at dette ikke er en “investeringstrategi”. Du har oddsene mot deg, selv om du noen ganger kan ha flaks. Institusjoner og profesjonelle bruker shortprodukter til å hedge seg. Jeg vil anta at Spetalen og Haudemann har store shortposisjoner i ulike indekser akkurat nå, men det er fordi de eier store poster i mindre selskaper de ikke nødvendigvis kan selge seg ut av. De vil heller ikke tape penger hvis markedet plutselig stiger igjen, da long posisjonene utjevner indekshorten (inntil hedgen blir fjernet og de er netto long). Det er en helt annen risikoprofil når småspekulanter går netto short en indeks eller aksje fordi de tror det skal ned..

Til tross for børsfall og økt risiko, ser det ut til at futures handler positivt over natten da Trump og Xi har blitt enige om å møtes i slutten av November.Det er umulig å si nå om dette er starten på en ny handelsavtale, men tiden vil vise. Kanskje børskorreksjonen har gjort det mer prekært å komme til enighet, og inntil de blir enige kan Kina bare la Yuan prisen falle videre.. 

Da kan vi gyve løs på ukens siste dag med noen beroligende synspunkter fra Jim Cramer. Jeg vil forøvrig anbefale boken “Confessions of a Street Addict” av Cramer. Visste du at hans første kunde som ung megler i Goldman Sachs var en like ung gründer i Seattle ved navn Bill Gates? Det bar slik han gjorde karrieren sin, noterte Microsoft og handlet aksjer for Bill privat.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer