Morgenrapport Fredag

Morgenrapport Fredag


Nikkei -0.06%  Shanghai -1.34%  S&P500 -0.57%  DAX futures +0.06%

Forsiktig dag i Europa, med indekser som ikke unisont steg til himmelen. Hovedindeksen her hjemme endte på riktig side, med god blanding av volatilietet i enkeltaksjene. USA skled av, med tobakk og tech som tyngste sektorer. Asia handler med samme tone, og Kina leder ann nedgangnen, mens Japan nesten handler flatt. Tysk PPI, Canadisk KPI, rigg telling, samt tale fra den tyske sentralbanksjefen er hva som står på kalenderen idag.

Oljeprisen stiger videre, og setter nye 4 års topper, Brent er opp 8% så langt i år. OPEC ministre møter store produsenter idag, for å diskurere effektene av kuttene på 1.8 mpd som kartellet har gjort.
Det har så langt ikke kommet store tegn på at det vil bli gjort endringer på avtalen om å holde produksjonen til 2019, hvor det siste på ryktebørsen er at Saudi styrer mot $80-100 prisintervallet.
Geopolitisk uro hjelper godt på, og ikke minst den kommende avgjørelsen fra USA om hvorvidt de skal innføre sanksjoner mot Iran igjen. Som grafen over viser så har call opsjoner opp mot $80 økt kraftig siste tiden.
Den stigende oljeprisen har gjerne en litt forsinket effekt på inflasjonstallene, noe som allerede er i ferd med å prises inn i statsobligasjonene.

IMF kan ta på seg skylden for mye av nedgangen til tech sektoren i USA og Asia.
Deres siste rapport peker på at den negative trenden er vedvarende, og at produsenter fremover må belage seg på prisøkning for å øke omsetningen. Det fallende iPhone salget er grunnen for at Taiwan Semiconductor rapporterte dårligere enn ventet marginer, og fallende guiding. Dette har forplantet seg videre i hele den relevante delen av tech sektoren.

IMF peker ellers på handelsrestriksjoner, finansiell risk i form av økende gjeld, og mangelen på inkluderende vekst (økende forskjeller) som de største risikofaktorene for verdensøkonomien.
Det har ikke vært like mye uro rundt handelstariffer denne uken, men USA ser på å ta frem nødsituasjons lovgivningen for å begrense kinesiske investeringer i amerikanske selskaper, på lik måte som Kina har svært strenge restriksjoner.

Jeff Bezos, grunnlegeren av Amazon, sitt siste aksjonærbrev er god lesning. Han forklarer hvordan kunders (og menneskers) forventninger stadig stiger, og hvordan de strever etter å følge dette. Han tar også for seg en del lærdommer de har gjort etter de riktige og gale veivalgene selskapet har gjort.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer