Morgenrapport Fredag

Nikkei +0.67%  Shanghai +0.10%  S&P500 +0.11%  DAX futures -0.21%


Sentiment: Mistro!

Tør du å kjøpe aksjer nå som markedet snudde ned for andre dag på rad? Svingningene intradag på Dow Jones er +/- 500 poeng, noe som kan skremme vannet av de fleste. Utfordringen er at det selvfølgelig kommer en bounce på et tidspunkt, og det kan godt skje i dag da det er mange nok som ikke tror på oppgang. “The market climbs a wall of worry”

Det er alltid gjeld og kreditt som fører til korreksjoner i markedet. Tidligere i uken skrev jeg om hvordan tulipaner fikk skylda for krakket som ble utløst av pengeutlån og strukket kreditt. Alle finanskriser skyldes de samme mekanismene. Når markedet og rentene er lave, tar næringslivet og privatpersoner opp stor gjeld. Når dette gjeldsberget har blitt for stort, blir myndigheter/banker redde og setter opp egenkapitalkrav og renter! Swooosh, sa det i unnarennet.

Norge tar ikke bare pallplasser i OL, men også i gjeldsbyrde. Gjelden vår har økt med over 15% de siste tre årene, 5% mer enn hva USA gjorde før subprime krisen. Gjelden vår er høyere enn BNP…

-/ TOR OLAV TRØIM selger Storebrand for å ha cash til å skyte inn i den kommende emisjonen i Borr drilling. Budet på Paragon Drilling krever at Borr reiser ytterligere egenkapital, men blir da verdens største eier av jack-up rigs. Borr Drilling steg 5% på dealen. Det interessante er at de skal skrape 21 av 31 rigger som er eid av Paragon. Dette for å sette standarden i markedet; Rustne 30 år gamle rigger må ut av sirkulasjon. Det vil legge press på eiere av eldre rigger, da oljeselskapene blir ledet til å tro at disse ikke er gode nok.

-/ DAGENS LESETIPS er en artikkel i Reuters om oppgangen i tørrbulkratene og inntoget av hedgefunds i sektoren. De intervjuer nordmannen Tor Svelland, som tidligere har jobbet med fraktderivater/aksjer hos Carnegie, Pareto og Goldman Sachs. Han driver nå Svelland Capital i Sveits, der han trader shippinrelaterte produkter. Artikkelen tar for seg aktørene, inntoget av nye penger, nye produkter, økning i volumet fra $17 milliarder i fjor til $24 milliarder i år. Alt i alt en bullish og lærerik journalistikk!

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
23.02.2018 07:50

Tør du å kjøpe aksjer nå som markedet snudde ned for andre dag på rad?

Ja.