Morgenrapport Fredag

Nikkei +1.21%  Shanghai +1.97%  S&P500 +1.25%  DAX futures +0.49%


Sentiment: Hva gjør forbrukeren?

Indeksene på Wall Street har nå tatt igjen over 50% av fallet fra forrige uke. Det er en normal “retracement” når kursene faller brått. Det viser også hvor vanskelig det er å tjene penger på shortposisjoner hvis du ikke treffer salgsflushet perfekt, og det gjør jo ingen. I forkant ville du tapt penger, og i alle dagene etterpå. Når det er sagt er det selvfølgelig frustrerende å se at brede markedsindekser stiger flere prosent hver dag i en rett strek, et bilde malt av maskiner og roboter, men fortvil ikke; Volatiliteten er definitivt tilbake, dette vil snu ned igjen på et tidspunkt.

Et av verdens mest kjente hedgefondforvaltere, Crispin Odey, mener at det kun er ett tall som vil avgjøre videre vei og det er spareraten. Hvis den jevne forbruker nå begynner å spare mer, går vi inn i en resesjon. Årsaken til at man begynner å spare mer, er som regel et sjokkbørsfall som vi nettopp har vært igjennom. Du vil helst ikke at denne grafen begynner å trende opp igjen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt sin årlige tale i går, og der bekreftet han flere av teoriene som har blitt gjentatt til det kjedsommelige her. Norges Bank og verdens sentralbanker trekker seg bort fra et rigid inflasjonsmål. De fleste har fått med seg at det er strukturelle endringer som holder prisene lave (kinaimport, mer effektiv produksjon, teknologi, forbruksmønstre etc), noe som gjør at lave renter ikke nødvendigvis hever prisnivået i samfunnet. Bieffekten av langvarige lave renter derimot er “asset-bobler” fordi pengene går lengre ut på risikokurven. Det bekymrer Øystein Olsen seg for, og pekte på at de kunne heve renten senere i år. Jeg blir lettere uvel når jeg leser rentestrategene i bankene som “ikke tror” på dette scenarioet, og argumenterer med at inflasjonsveksten uteblir.

DNTV spurte mange av landets ledende næringslivsledere om Bitcoin og kryptovaluta, i stedet for kjedelig gammel-økonomi temaer som renter og monetær politikk. Kremt. Det er kanskje for drøyt å hevde at dette markerte inngangen til en ny tid, men artig var det allikevel å se Bjørn Kjos, Petter Stordalen og Anita Krohn Traaseth være helfrelste tilhengere av blockchain. Olav Thon hadde ikke troen, da han hadde levd så lenge og sett alt før. Per Kristian Foss var skuffet over overføringshastigheten og Rune Bjerke håpet inderlig at alle myndighetene i verden kunne gå sammen i en ny internasjonalen og forby hele greia. Vi som tror DNB skal spise støv innen et par år kan glede oss over at dette er strategien han har valgt for å møte utfordringen med desentraliserte betalinger.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer