Morgenrapport Fredag

Nikkei –0.92%  Shanghai –0.40%  S&P500 -0.06%  DAX futures +0.00%


Sentiment: Hold dere fast!

Berg og dalbanen fortsetter. Nå er det så kraftige svingninger på Wall Street at det garantert har tent varsellampene hos de fleste i markedet. Husk at det tar tid å trekke pengene sine ut av fond, der vi forøvrig så rekordinnskudd i januar måned. Det betyr at vi kan få en ny runde selling når vi får data fra den siste uken. Det er ikke traderne som eventuelt starter denne korreksjonen, men risikoapetitten til den passive investoren. (Fordi det har han som har drevet kursene opp i 9 år).

Sett at vi går inn i en større korreksjon de neste 12-24 månedene. Hva hvis vi igjen skal oppelve et 20% skrell som følge av gigantiske gjeldsposisjoner og høyere renter? Det som kanskje er relevant for mange fondsinvestorer, er hvor lang tid det tar å hente dette tilbake igjen. Grafen nedenfor viser hvor mange år det tar å komme i pluss etter et tyve prosent fall. Stiger børsen 11% i året (god fart) tar det 2.5 år før du er i pluss. Går børsen i krabbefart på 3% årlig vekst, tar det 8 år å tjene tilbake tapet. Har du mer enn 8 års perspektiv på dine investeringer?

-/ STIAN STRAND hos Odin fondene har skrevet et godt innlegg om utfordringen med å skaffe seg en diversifisert portefølje. Mange kjøper norske indeksfond, og “diversifiserer” med globale indeksfond, som etter hans mening har for stort innslag av de største selskapene i USA, dernest Japan og Europa. Korrelasjonen mellom disse markedene er også veldig stor. Helt utelatt er fremvoksende markeder, og børser som har andre drivere enn de aller største og mest effisiente.

-/ FÅ MED DERE siste #Pengepodden der Handelsbanken sin sjefsøkonom Kari Due Andresen er gjest. Spesielt interessant er det å høre henne ikke tro på Norges Bank og de kommende rentehevingene. Der er jeg uenig, men godt intervju endog. Hun mener jokeren blir lønnsveksten og inflasjon, jeg mener sentralbankene er i ferd med å løsrive seg fra inflasjonsmålet, fordi de har bygget enorme asset bobler på aksjer og bolig. (internasjonal trend)

DAGENS FLIPCOIN: I Storbritannia skal nå Royal Mint, institusjonen som har ansvaret for å produsere alle de fysiske pengene i UK, lage en Gullbasert token. Dvs. de skal lage en kryptobasert omsetningsbar kontrakt som representerer hvert gram med gull de har i hvelvet. Det betyr at du kan handle gullprisen like enkelt (eller vanskelig) som du gjør i finansmarkedet. I går rapporterte Apple at de har $265 milliarder i kontantoverskudd etter forrige kvartal. Det er mer enn den kombinerte marketcapen til både Bitcoin og Ethereum. Dagens siste lesetips er i Financial Times (ikke betalingsmur) om fremveksten av kryptovaluta og hvorfor dette er et viktig skritt for mange vertikaler i våres liv.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer