Morgenrapport Fredag

Nikkei +0.20%  Shanghai -0.57%  S&P500 +0.82%  DAX futures +0.10%


Sentiment: Svakere risk / reward!

Det tok ikke lang tid før yankeene kjøpte aksjer i bøtter og spann igjen. S&P500 steg 0.82% igår, og hentet inn igjen nedgangen over de siste fem handelsdagene. Så fort kan det gå. Før du spretter champagnen, er det verdt å nevne at det var ujevn utvikling i Asia over natten, og det er ikke gitt at vi fortsetter i dag med samme styrke som i går. Som jeg kommer til å nevne lengre ned i rapporten, tror jeg markedet flater ut for en periode da mye av oppgangen for året er tatt ut.

Det var mye støy rundt oljefondet i går, da de anbefalte finansdepartmentet å endre mandatet slik at de kan selge seg ut av olje og gassaksjer. En representant fra fondet forklarte årsaken opp til flere ganger ovenfor en tunghørt programleder på DAX18. Her er caset; Norge er svært avhengig av oljeinntekter fra Nordsjøen, både gjennom avkastning på sitt direkte engasjement, eierskap i Statoil og 78% skatt på utvinning. Det gjør oss som nasjon sårbare for fluktuasjoner i oljeprisen. Statens pensjonsfond utland, som oljefondet heter, ønsker å diversifisere bort / dempe eksponeringen mot denne råvaren ved å avstå fra å investere i utenlandske oljeselskaper og produksjon. Hvis Statoil faller som følge av lavere oljepris, er det ikke noe poeng at vi taper på Exxon, Shell, BP og Total også.. Dette har ingenting med miljøvern eller et markedssyn på selve oljeprisen. Kun et syn på systematisk risiko. Bra tenkt oljefondet!

-/ I GÅR PUBLISERTE jeg et innlegg på Nordnetbloggen ved tittel: Porteføljen min er smekkfull, hva gjør jeg? Det var et forsøk på å addressere problematikken rundt potensialet de neste to månedene. Jeg mener det kan være lurt å selge seg ut, da jeg ikke tror man får betalt før mot slutten av januar. Det betyr at du kan bære unødvendig risiko uten særlig oppside ved å være maks long akkurat nå. Det betyr ikke at jeg mener vi korrigerer, da all erfaring det siste året tilsier at dipper blir kjøpte, men at markedet kanskje beveger seg sidelengs en periode.

-/ I DET SAMME innlegget nevner jeg NEL sin avtale med Nikola Motors, der Finansavisen i dag følger opp med at avtalen kan være verdt 44 milliarder på sikt. Det dreier seg om et nett av ladestasjoner for semi trucks i USA. Elon Musk trenger også egne ladestasjoner til sin elektriske semi-truck, som han lanserte i går. Denne trucken har dobbelt så mange hestekrefter som en dieseldrevet versjon og kan kjøre 500 miles uten lading. I tillegg har den tilnærmet autonom kjøring på motorveien. Heldigvis for Jan Petter Sissener steg Teslaaksjen bare 0.02% på nyheten i går.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer