The million dollar question!

Dagens Næringsliv har publisert en artikkel som sammenligner startet på 2018 med starten på 1987. Det er flere likhetstrekk, som antall dager uten korreksjon, men som intervjuobjektene påpeker; Det er drevet av økning i forventet inntekt, ikke en multippelekspansjon som gjør aksjer relativt dyrere målt mot sin inntjening. (Skaper større fallhøyde når de ikke leverer).

I mine øyne er det flere ulikheter enn prisingsmulitpler, for eksempel 30 år med teknologisk utvikling og inntoget av indeksfond / ETF’er. Markedet er i større grad avhengig av passive investorer sin apetitt på risiko. Hvis du som sparer ikke trenger pengene, har en fornuftig jobb, god egenkapital i boligen og det samme gjelder naboen din, så tar du ikke ut penger av et indeksfond. De blir inntil en av disse variablene snur, eller at renten på sparekontoen blir såpass høy at du fristes over ditt med sparepengene dine. Hva er det da som kan avspore dette rallyet? That’s the million dollar question, og det var ingen som hadde det svaret i januar 1987 heller.

Men, hvis man bruker obligasjonsmarkedet som værvarsel, kan det være noe på gang. Verdens sentralbanker er i ferd med å kutte obligasjonskjøp og heve renten. På morgenrapporten i dag tidlig nevnte jeg de 31 forventede rentehevingene det neste året. Det har satt fart på shortingen av obligasjoner (satse på høyere renter).

Hvis du lurer på hvorfor disse shortene blir satt, selve bearcaset for obligasjoner og til slutt aksjemarkedet, så kan du studere denne grafen. Den viser hvordan S&P500 har fulgt sentralbankenes obligasjonskjøp, og hvor disse kjøpene er på vei (stiplet linje).

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer