Lakseprisene faller og lakseaksjene er “all time high”

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Lakseaksjene har hatt en litt overraskende utvikling siste 2 månedene. Man ser at lakseprisene har falt ganske kraftig etter sommeren, mens lakseaksjene har sprettet opp i «all time high».

Fallende priser nå i høst

I grafen nedenfor kan du se hvordan prisene har falt siden i sommer.

Kilde: Fishpool

Aksjene i indeksen kraftig opp

Under kan du se hvordan lakseindeksen er i all-time-high til tross for fallende priser.

Kilde: Fishpool

Jeg tror noe av grunnen til dette er som følger:

  • Markedet tror fallet i lakseprisene er forbigående
  • Markedet aksepterer et marginfall og vi ser en multippel ekspansjon
  • Sektoren er fortsatt attraktiv priset grunnet høy dividende
  • Sesongmessig posisjonering, vært historisk sett riktig å eie lakseaksjer inn i Q4

Derimot er argumenter for at sektoren er overpriset følgende:

  • Historisk høy prising av sektoren
  • P/B Bakkafrost er på 5! noe som er historisk høy, dog er ikke dette en multippel som brukes mye i sektoren, men allikevel er det høyt
  • Man får en mer normalisering av tilbudssiden, og det er ventet kraftig vekst i 2018 fra bl.a Chile
  • Vaksinering er opp 10-12 %, som fører til mindre dødelighet
  • Mengden smolt er opp 10 % som taler for høyere produksjon
  • Nye aktører som Island kommer på banen, og Russland bygger også mer infrastruktur

Man får selv velge hvilket synspunkt man tror på, men at sektoren er i sterkt moment er det ingen tvil om.

Hvilke av lakseaksjene bør du plukke?

Det er alltid vanskelig å velge hvilken aksje man skal plukke, men derfor ville jeg valgt en litt annerledes løsning enn hva jeg ellers ville gjort.
Jeg ser to gode løsninger, enten én passiv løsning hvor du kjøper en ETN som heter Seafood DNM, eller en mer aktiv forvaltning via Holberg Triton. Med DNM Seafood får du et bredt utvalg på Oslo Børs av sjømataksjene.

Hvis du er interessert, les denne saken fra Oslo Børs: Ny omsettelig sjømatindeks

Ved oppstart i 2016 hadde DNM Seafood 8 selskaper: Marine Harvest, Bakkafrost, Salmar, Havfisk (kjøpt av Lerøy), Lerøy, Austvoll, Norway Royal Salmon og Grieg Seafood.

Jeg ville også kjøpt Holberg Triton som er verdens eneste og første sjømatfond. Her får du aktiv forvaltning og et fond som eier aksjer i sektoren globalt. Hogne Tyssøy og Jan Moldnes er forvalter i Holberg Triton, og begge er meget interessert i denne sektoren og reiser verden rundt for å besøke selskapene.

Grunnen til at jeg i dette tilfelle heller vil eie en ETN eller et fond er at du er mer diversifisert, du slipper risikoen for at akkurat din aksje får en ubehagelig overraskelse. Kanskje du til og med sover bedre vel vitende at det sitter forvaltere i Holberg som kan dette og hele tiden sørger for at du er eksponert best mulig.

Er det noe du lurer på angående dette? Gjerne kommenter under.

Ha en fin dag alle sammen!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.09.2017 09:22

Hei, dere kan ikke ha bilde av en ørret når reportasjen handler om laks😇

Gjest
Gjest
16.09.2017 13:41

Sjekket blogginnlegget etter å ha hørt referert til den i podden… Ja, spennende med lakseselskapene fremover. Usikker på om det er den perfekte tid å gå all in i laks på, men også usikker på om det er perfekt timing for å dumpe alt man har. Hva skal man i så fall gjøre med kapitalen?! TINA all over again… Og har man vært inne et år, eller to, eller flere, ja så gir jo de jevne utbyttene en fenomenal avkastning på den kapitalen man startet med. Tror jammen jeg bare blir sittende, jeg. Ser ikke noe bedre alternativ for tiden.… Les mer »

Gjest
Gjest
18.09.2017 09:32

Hehe, Lars det var dagens kommentar. Jeg skal sende din klage til markedsavdelingen:). Jay. Det fins aldri noe gode svar på dette. Man merker det er ulike meninger om dette. Ser Nordea med Giskeødegaard og nå Tore Tønseth fra SR bank er nervøse for veksten på tilbudssiden i 2018. Derimot har du andre meglerhus som Pareto etc som er kjempebulle. Jeg skal ikke gi noe råd på dette, annet en er du veldig usikker kan det være en tanke å vekte seg ned. I stedet for å være all in eller all out. Faller det,så kan du kjøpe noe tilbake.… Les mer »