Kl 20: Kronen styrker seg

Det var ikke vanskelig å spå at det var valutasvingningene som kom til å dominere aksjenivåene i dag. Både FED, Svenske Riksbanken, den britiske finansministeren og Norges Bank bød på overraskelser. Da skal det naturligvis flyttes penger mellom valutakryssene. Da Øystein Olsen lot renten være uendret, styrket kronen seg nesten 3% mot dollar og euro. Det betyr at selskapene som har hatt inntekter i dollar/euro, og kostnader i norske kroner (eksportbedriftene), vil bli skadelidende. Reaksjonen ser vi i Norsk Hydro, Marine Harvest og Telenor, kan knyttes til kronestyrking. 

Wall Street åpner ned etter gårsdagens rally, og det er usikkert om indeksene klarer å reise seg når Philadelphia FED indeksen kom inn 5, men var ventet 7.

Den gamle ringreven T Boone Pickens, som grunnla Mesa Petroleum, spår oljeprisen i $70 ved utgangen av året. Innen 12-18 måneder mener han at den er tilbake til $80-$90 området. Det er vel blant de mest optimistiske spådommene der ute. Argumentet er at rigcounten i USA faller videre, og overproduksjonen avtar. Utfordringen er selvfølgelig at dette må skje, før vi begynner å bruke mindre olje, noe som skjedde i den vestlige verden for flere år siden.

Golden Ocean har begynt å røre på seg, selv om Baltic Indeksene nettopp har begynt å stige. Merk igjen at vi er på lave nivåer, selv om min tese er at man skal eie denne fra 5 kroner og slippe den på slike bouncer.

Oppdatering kl 20: Riggfesten varte en ettermiddag. Nå handler Transocean ned -6.7%, Enso ned -4% og Seadrill -2%. Det eneste jeg tolker ut av den bevegelsen, er at aksjen er ihjelshortet. Det betyr at ved minste oppsidetrigger, som høyere oljepris eller valuta, skremmer shorterne til å dekke inn. I dag reverserte oljen ned igjen, og panikken forsvant som dugg for solen. Aksjer skal ikke være lett.

I fjor satte Alibaba rekord i verdens største børsnotering, men nå kan rekorden bli slått. Japan Post Holding skal på børs i Japan, og staten planlegger å selge 286 milliarder kroner i aksjer. Grupperingen er et samleselskap av postverket, den største sparebanken og et forsikringselskap.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer