Kl 15.55: Katastrofen!

Nå klapper USA Sammen også: Det ble skapt 69.000 arbeidsplasser, og det er langt utenfor intervallet jeg har skissert tidligere. Dette blir tungt over sommeren, som heller ikke er en jobbskapende sesong. Fortsetter det slik kan vi se netto tap, og da er det mye som tyder på at verdens største økonomi kan gå tilbake til resesjon. Tipper Obama har samtaler med gjenvalgskomiteen sin i dag, ettersom sjansene hans forvitrer sammen med arbeidsplassene.

Det går rykter om koordinerte økonomiske tiltak over helgen fra G20 landene, og det er ikke usannsynlig at det blir tatt noen ekstra telefoner over landegrensene nå.

På den annen side skal vi begynne å se på verdsettelsen av aksjer neste uke. Etter store grove fall i aksjemarkedet, har mutliplene kommet ned, og regneferdighetene må friskes opp. Seadrill under 200 kr, PGS på 60 tallet og Yara 220? Det er kun i slike scenarioer man kan gjør gode kjøp både for tradingboken og den langsiktige porteføljen. Ingen av disse selskapene kommer til å gå konkurs, og da vil det alltid være en “bunn” hvor investorene finner verdi. Hvor denne bunnen kan være, kommer jeg tilbake til i begynnelsen av neste uke.

La oss se an ISM tallene og det faktum at S&P 500 slår mot 200 dma (glidenden gjennomsnitt, og en tung teknisk indikator) så skal jeg komme med en kommentar til…

OPPDATERING kl 17.06: Ingen tegn på rebound eller shortinndekning, og det er godt mulig den svake situasjonen i amerikansk arbeidsmarked kommer til å ri aksjemarkedet som en mare de neste månedene. Husk at det var et viktig element i oppsidescenarioet, sammen med mulig uflating av boligprisene.

Jeg er stor fan av økonomisk historie og teorier, men en ting jeg har registrert er at selv om historien gjentar seg så er den alltid annerledes. Keynes, Hayek eller Reagan sin “supply side economics” har alle fungert godt på hver sin måte tidligere, men det er ikke nødvendigvis riktig nå. Variablene er annerledes. Verden har blitt global, det er etterspørsel fra Kina som avgjør råvarekomplekset, ikke infrastrukur investeringer på vestlandet. Rentene er lave over hele verden, billig kreditt er tilgjengelig men problemet er at vi allerede har lånt for mye. Hva med å stimulere økonomien gjennom å ansette masse mennesker? Motsvar; er ikke nesten alle mennesker “ansatt” nå gjennom ulike trygder og stønader uansett? Man får arbeidsledighetstrygd som man kan leve av i USA også, og en asfalteringsjobb for staten vil ikke betale ekstremt mye bedre. Vi må skaffe vekst gjennom nyetableringer, men problemet der er at alle nye selskaper innen IT og lignende trenger svært få ansatte. Instagram ble kjøpt for 1 mrd USD, og har 12 ansatte. NY Times har vært på randen av konkurs, og har 7270 ansatte. Går vi inn i en lengre periode der verden skal “de-leverage” og nye prosjekter innebærer færre nyansettelser, kan jeg vanskelig se at den vestlig verden vil kunne opprettholde den samme levestandarden i årene som kommer. Bank på gravstøtten til Keynes og Hayek og spør hva de hadde gjort i dagens situasjon… God helg!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer