Kl 14.05: Sentimentskifte?

Salgspresset har ikke stoppet, og Oslo Børs handler i minus fra en initiell oppgang i dag tidlig. Hovedutfordringen vår nå, er å fastslå om det har forekommet et sentimentskifte, der markedet snur ned hvor det tidligere var støtte. I de fire første månedene av dette året, var “no news” = “good news”. Nå virker det som markedet selger av i stille perioder, og det betyr at større institusjoner er på vei ut av markedet. Finansaksjer leder nedgangen, og det er ikke et godt tegn. Det uroer meg også at vi går inn i en sesongmessig svak periode for aksjer.

Hva gjør man med aksjer som er kjøpt på høyere nivåer? Skal man ri ut stormen? Det kommer helt an på..

risikoprofilen til hver enkelt. Noen handler kortsiktig, og kanskje giring, og de må være ekstra forsiktig. Her vil det være bedre å ta et tap nå enn å “se det an” en dag eller to til. Den eneste grunnen til at du enda ikke har solgt er fordi du vegrer deg for å realisere tapet, og vet du kommer til å bli fly forbanna hvis aksjene stiger igjen i morgen og du står igjen på perrongen. Det er en veldig vanlig og naturlig følelse, men den er feil. Du har ikke mer penger enn det posisjonene er verdt akkurat nå, og hvis du ikke hadde kjøpt aksjene du eier i dag, så skal du selge. “Alive to trade another day”.

For de lengre porteføljene, er det svært lite som egentlig har forandret seg i de underliggende storyene. Det er spennende ting på gang med langruter i Norwegian, de har nettopp avverget streik og fuelkostnadene faller. Aksjen er på samme nivå hvor alle de samme variablene var negative. Aker Solutions har falt 10 kr intradag. Jeg vet ikke om det er spekulanter som gikk long i forkant som selger seg ut igjen, fordi tallene var veldig bra. Det skjer mye i oljesektoren om dagen, og ordrebøkene er smekkfulle. Hvorfor skal det være farlig å eie disse i denne syklusen?

Jeg er stor tilhenger av å bruke volum for å redusere risikoen. Har man vondt i magen, har man for mye aksjer. Selg halvparten, sørg for å ha kontanter slik at oversolgte aksjer blir en mulighet og ikke et mareritt.

OPPDATERING kl 20.02: Banksektoren leder Wall Street  mot nullstreken, og det er i hvert fall et godt tegn. Jeg liker dog ikke den siste tids utvikling, og lettet man ikke på trykket i dag får man kanskje en bedre sjanse i morgen. Aker Solutions var fæl i dag, og selv garvede Fredrik Lunde er overrasket over kurssmellen. Hvis det var en overreaksjon kan aksjen det bli et kjøp snart igjen, men ettersom jeg begynner å bli lunken til totalmarkedet, er det kanskje best å vente.

Når markedet er ned -8% på to uker, har alle tapt penger...

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer