Kl 13.55: Kortvarig glede!

Nå faller europeiske børser med Spania og Italia i spissen. Markedet tror tydeligvis at mer penger må på bordet, og blir sannsynligvis en realitet. Men skal markedet kollapse nå? Det tviler jeg på, fordi EU politikerne har verktøykassen og de har viljen, til å stille opp for gjeldstyngede nasjoner og banker. Selv om ikke alt fungerer etter boka, så er det store systemer som jobber for at dette skal gå bra. Satser du hardt på shortsiden nå, gambler du også på at EU politikerne kaster inn håndkleet, noe jeg ikke tror vil skje enda. Det er selvfølgelig begrensinger på hva politikerne og sentralbankene kan gjøre, men markedet styres av frykt og grådighet, og oppgaven til førstnevnte gruppe blir derfor å skape tillit. Alle styringsmyndigheter er på ballen. Kina setter ned renten, EU politikere har fått et stort mandat til å låne ut penger, og FED i USA står klar til en nye runde QE hvis økonomien går inn i en ny resesjon. Det er ikke dermed sagt at det er en bunn i markedet, men de som er short jobber mot krefter som kan overraske på oppsiden med handlinger du ikke kunne forutse.

Hva har skjedd med Valutaen? Klikk videre. OPPDATERT kl 20.05.

EUR/USD krysset er en god indikator på risikoapetitten, og den har reversert etter en kraftig oppgang i dag tidlig. Faktisk er vi tilbake på fredagens nivå, til tross for 100 mrd. EUR i nye likvider til Spansk banksektor. Av og til er det sikkert frustrerende å være i “redningsbransjen”  også, uansett hvor stor seddelpressen er…

Marine Harvest steg +20% forrige uke, i et klassisk spill opp mot fredagens laksetall, og beklageligvis en trade jeg ikke fikk med meg. Lakseprisene faller igjen, og aksjen kommer for press. Buy the rumour, sell the fact. Strategien nå blir å vente til den stabiliserer seg, eventuelt stiger på kraftig volum, så kan spille være i gang igjen. Aksjen tangerte årets høyeste notering forrige uke, og det er tydelig at det kommet momentumpenger inn i sektoren igjen.

OPPDATERING kl 16.45: Nå er det det like før Oslo Børs går rødt, og det var tydeligvis lurt å være forsiktig i dag. Jeg vil ikke si at panikken hersker, og det kan godt hende man skal kjøpe aksjer på denne dippen, men vi har ikke fått noen indikasjon på stabilisering enda. Problemet er selvfølgelig at det er umulig å vite når neste politikerutspill kommer, om det er i morgen eller senere i uken. Personlig synes jeg markedet er kjedelig om dagen, fordi bevegelsene bestemmes av tilfeldige hendelser og uttalelser fra politikere som ikke har vært markedsaktører tidligere. Jeg gleder meg til å ikke bry meg om et valg i Hellas..

Kommer tilbake med en oppdatering senere. Selv om det er fristende å prøve seg på fallende kurser, kan det være lurere å vente til i morgen. Hvilken trigger skal utløse rally i kveld? Det er Europeiske beslutningstagere som må komme på banen, og de har vel dratt hjem for dagen..

OPPDATERING kl 20.05: Ny knekk ned på Wall Street i kveld, og dermed kan aksjene bli billigere i morgen. Oljeaksjene gjør det bedre enn totalmarkedet, og oil majors som Exxon, Petrochina og CNOOC handler på plussiden. Jeg leste et interessant interview med en porteføljeforvalter som så gode muligheter i oljeselskapene når oljeprisen trekker aksjekursene ned. Han mente at mange oljeselskaper har hedget ut mye av produksjonen eller signert kontrakter med fastpris på levering av utstyr til oljeutvinning, som ikke nødvendigvis står i fare hvis oljeprisen faller. Det betyr i klartekst at inntjeningen til flere oljeselskaper ikke avhenger av svingninger i oljeprisen, og hvis de allikevel bli solgt ned sammen med råvaren, kan de være et godt kjøp. Nå gjelder det å finne ut hvilke selskaper som har sikret inntjeningen sin, og som ikke burde bli straffet for et fall i oljeprisen.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer