Oppdatering Kl 17.46: Kommer bjørnen snart!

Kl 13.51: Det er noe galt med markedet når eneste aksje som viser styrke intradag er REC. Resten av gjengen, spesielt de med nyheter faller mot dagens laveste notering. Da er det bare å vente på en ny dipp.

Ettersom det er lenge siden markedet har korrigert, virker tanken om en brutal nedgang fjern. I realiteten faller markedet når du minst venter det, typisk på et tidspunkt der man har mest aksjer, det ligger nemlig i panikkens natur. Folk må ha aksjer for å kunne selge dem.

Mot slutten av Januar prøvde jeg å finne argumenter for at rallyet var over, men fant ingen innlysende  og forble 100% bullish. Det er lenge siden jeg har lest noen som er vaskeekte bearish, og det bekymrer meg. Har sentimentet blitt så likegyldig at vi nærmer oss en midlertidig topp?

Jeg er fullstendig klar over at en oppgangsperiode kan fortsette lenge etter at negative tegn har dukket opp, og anse derfor ikke følgende  for å være et klart syn, men heller en lek med argumenter.

Hva skal til for at markedet korrigerer:

– En uventet geopolitisk hendelse. Bombing av Iran, Saudi? Oppblussing av Kina/Japan konflikten.? Sør og Nordkorea?

– Regnskapsjuks i en bank, som får investorene til å frykte lignende praksis hos andre. Dog lite sannsynlig på grunn av strengt oppsyn av alle store institusjoner etter finanskrisen.

– Kina innrømmer selv at de jukser med tallene. Vekst blir overdrevet, tapsprosjekter i store halvstatlige bedrifter underdrevet.

– Veksten flater ut, hvis det er fysisk mulig å ha en flatere vekstprognose enn i dag. USA vokste 1.7%, men forventes 2% i år?

– Svakere guiding fra store selskaper. Guider de noe særlig? og de som guider, er de ikke veldig forsiktige?

– Store finansieringsbehov. Problemet dukker opp hvis banker og forsikrisingsselskap må refinansiere. Solsektoren i USA og Norge kan reise all kapital de trenger på en ettermiddag.

– Kjøperne går lei og ønsker å låse inn profitt før sommeren slik at de 1. endelig kan ta en digg ferie uten å risikerer gevinsten sin når markedet blir illikvid. Ja den ser jeg som sannsynlig…

Har dere noen innspill til listen? ta kontakt enten i kommentarfeltet, på mail (richard@morgenrapport.no) eller på twitter @richardpaulsen

Oppdatering kl 17.46: Lite respons på mine bearish argument, og da regner jeg med at de fleste tror på fortsatt opptur.  Det kan som sagt være et tegn i seg selv, men det kan ikke brukes til noe fordi indikatoren er upresis når det gjelder timing…

Den første uken av Januar skrev jeg om reprising av tørrbulkaksjer, det var signaler fra Kina om oppjustering av vekstanslag, bullish uttalelser fra shippinganalytikere og rater som tikket opp. Golden Ocean har siden den gang steget 50%. Fra 4 til 6 kroner. Jeg skal på ingen måte påberope meg en vinnertrade, for jeg har kun nevnt aksjen sporadisk og ikke vært stålklar på at dette var et kjøp, men jeg trakk frem denne som en potensiell vinner i år. Riktignok gjorde jeg det for NAUR også, og dakan man kanskje se at de utjevner hverandre. Trist selvfølgelig, ingen avkastning siden januar hvis man satt med kun de to…

Jeg har sett to analytikere nedrevidere estimatene for NHY på “lower outlook”, dvs lavere aluminiumspriser. DNB Markets forventet oppgraderinger på grunn av lavere kostnadsbilde, men nå har de  markedets  høyeste kursmål også, på 38 kroner.  Alcoa spådde etterspørselsvekst på 4%, mens NHY kom inn lavere på 2-4% for 2013.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer