Kl 13.18: Perspektivet!

Selv om det føles tungt at markedet handler rødt og oljeprisen er ned -1.4%, kan det være nyttig å sette det i perspektiv. Crude oil har steget fra $87 til $94 på en uke, men nå handler den $92. Ikke mye å bli skremt av? For en uke siden var OSEBX 420, men nå er den 430, selv om den er ned 2 punkter. Poenget mitt er at hvis man skal ta alle røde dager til inntekt for et bear case, eller at rallyet er over, så bruker man for korte chart.

Når det gjelder Kina, kan jeg minne om at markedet steg på onsdag fordi inflasjonen var lav, og sentralbanken kunne derfor iverksette kraftigere stimuli. Dette argumentet var tydeligvis glemt i dag tidlig da eksportallene skuffet. Jeg trodde økt sjanse for pengetrykking, lave renter og “finansiell stimulans” skulle føres i den positive kolonnen?

IEA (Internasjonale Energi Agency) hever etterspørselen etter olje med 900k barrels a day for inneværende år, men justerer dette ned med -800k for neste år. Begrunnelsen er at Japan skrur på atomkraftverkene sine igjen, og således minsker behover for fossile brennstoffer. Golar LNG har vært en vinner på nedstengte atomkraftverk, spørsmålet er om dette segmentet også kommer under press neste år. Kanskje ikke så viktig, Golar blir delistet fra Oslo Børs om 10 dager…

OPPDATERING kl 15.52: Er det bare meg, eller faller volumet dag for dag? Vi ligger på 1.5 mrd. ca 30 minutter før børslutt. Snart må vi vel prise oss lykkelige for at omsetningen har karrer seg over milliarden. Hvis markedet kollapser i høst (noe jeg ikke tror på), vil det skremme enda flere bort fra børsen. Det eneste som kan friste mannen i gaten inn i markedet er et byks høyere, fordi det kommer til et punkt der grådigheten tar over og da våkner selv den mest konservative investor fra dvalen sin. Vi er ikke på det punktet enda.. tydeligvis.

Ingen fest i agriaksjene, til tross for en deprimerende USDA rapport. Alt av avlinger og yield ble kuttet drastisk på grunn av tørken, og i teorien skal dette føre til økt fokus på f.eks gjødsel. I realiteten går matvareprisene opp, og det skaper helt andre problemer. En ting er ustabile totalitære regimer i midtøsten, en annen ting er de som lever på ett og to måltider av lav kvalitet i India og Kina. Er det en ting vi ikke ønsker å se i vinter, så er det millioner av mennesker som sulter i Kina, når deres utenlandsformue forrenter nær sagt ingenting i amerikanske statsobligasjoner. Omrokkeringer skaper friksjon, friksjon gjør at småsparere i Norge taper penger (tommelfingerregel).

Tar du ikke problemstillingen alvorlig nok? neivel. Kornprisene har steget 70% siden juni måned, og forrykningen i verdikjeden har akkurat startet. Vi har ikke sett prisen hos sluttbruker enda…

God helg 🙂

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer