Kl 13.02: Reversering!

Det tok ikke lange tiden før indeksen falt under plusstreken, og nå er vi tilbake til forvirring og usikkerhet. Rentene i Europa trekker opp, Spania sin 10 åring er på 7.14%, og vi er kanskje nærmere krisetilstand enn løsning. Selv om oppgangen fra i dag tidlig forsvant, snakker vi ikke om noen panikk, bare mangel på nye penger inn i markedet. Det er en stor forskjell. Hva beveger seg: klikk videre OPPDATERT kl 16.06

Hvis vi skal klare å identifisere noen selgere, må det være i oljesektoren, der både Statoil og et par høybeta oljeaksjer faller mer enn totalmarkedet. Oljeprisen var opp 1.5% i natt, men har nå gått i minus. Crude er ned fra 85 til 83.80 på få timer. Jeg har daglig kommentert et mulig skifte i oljemarkedet derl tilbudet overstiger etterspørselen. Senest i dag tidlig leste jeg om hvordan rørledninger ned til Cushing i Oklahoma er en stor flaskehals på grunn kraftig økning i oljeproduksjonen i nord-amerika. Hvis lavere oljepris begynner å slå ut på oljeselskapenes investeringsbudsjetter, og apetitt på f.eks rigger, kan det blir tungt på Oslo Børs. Hvem ønsker å gå i markedet for å låne penger eller hente ny egenkapital for å finansiere en rigg som ikke er bygget enda, som vil bli ferdigstilt når ratene sannsynligvis er i fritt fall!? Det er den samme matematikken du finner i shipping, og tilliten der var like stor før det knakk og fullstendig borte i etterkant.

REC er den sterkeste aksjen, og som jeg skrev på morgenrapporten er det viktige nyheter om innføring av høye subsidier i Japan, som løfter sektoren. Akkurat der vi står i dag, hvis jeg var forvalter og måtte velge en aksje (cash ikke et alternativ), hadde jeg nok plukket inn REC. For det første er aksjen på historisk lave nivåer, og etter 2 år med en konstant strøm av dårlige nyheter, kom det faktisk noe investorene kan like. Selv om totalmarkedet skulle fortsette ned, har REC vist en evne til å stå i mot og gå sin egen vei tidligere.

Alle som er short eller vurderer å gjøre det, må være klar over at reaksjonen allerede har inntruffet, og det er ikke gitt at vi fortsetter videre ned. Børsene i Europa har stabilisert seg, og skulle det komme et utspill om ny pakke til Spania eller annen “policy-decision”, kan dette begynne å stige igjen. I mine øyne burde man være i cash, eller eventuelt plukke aksjer nå i påvente av et utspill, med en tett stoploss hvis det skulle fortsette å rakne.

OPPDATERING kl 16.06: REC står i mot, og stiger mot dagens høyeste, mens OSEBX sliter med dagens laveste. Volumet er dobbelt så høyt som vanlig i solaksjen, og fortsetter dette en dag eller to vil det kunne trekke inn enda flere investorer. Markedet liker ikke usikkerhet og negative spekulasjoner, men de elsker forventninger om positive faktorer som ligger frem i tid. Subsidiene i Japan blir innført 1. juli.

Jeg skulle ønske jeg hadde en klar mening om totalmarkedet, men som jeg har forsøkt å kommunisere tidligere i dag er det vanskelig å se at frykten plutselig skal gripe fatt igjen. Fortsetter markedet sidelengs øker sannsynligheten for en rebound i morgen eller onsdag, når G20 landene kanskje kommer med en uttalelse eller ny regjering begynner å ta form i Hellas.

Oljeaksjene og oljeprisen får grisejuling, og er nå desidert svakeste sektor i Oslo og på Wall Street. SUBC, AKSO og PGS har gjort kraftige bevegelser ned gjennom dagen. Nå kan det hende at jeg blir fintet ut av det kortsiktige momentumet ned, men sjansene for at det er strukturelle problemer i oljebransjen som sender prisen ned er stor. Skulle det forandre seg, vil det først og fremst gi store utslag på Oslo Børs, og deretter kan det faktisk føre til nedkjøling av den norske økonomien. Det er godt vi ikke har lagt oss på et høyt kostnadsnivå i Norge, for da blir det mindre smertefullt når pengene og investeringen ikke lenger er der… eller hvordan var det igjen!?

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer