Kl 15.53: Obligasjonsmarkedet + DNB

Kl 12.52: Obligasjonsmarkedet fortsetter der det sluttet i fjor; Brennhet med flere store dealer i det norske markedet allerede. Denne artikkelen var både lærerik og underholdende, og jeg anbefaler den varmt til alle som har et snev av interesse for kapitalmarkedet. Merk dere en ting: Pål Ringholm sier at rentemarkedet ikke er en boble, men lengre ned på siden forklarer han at lavere oljepris kan ødelegge obligasjonsmarkedet i Norge fordi 60% av pengene er lånt ut til oljeselskaper. Vi er dønn avhengig av oljeprisen, for det er ikke bare noen stakkars obligasjonslångivere som får føle pisken ved et oljekrakk, den smerten blir ganske jevnt fordelt i resten av samfunnet også. Dog synes jeg det er vanskelig å skille mellom en boble som sprekker og at 60% av låntagerne i et marked får betalingsproblemer, jeg trodde det var to like beskrivelsene av samme virkelighet.

Finanstilsynet har offentligjort kravene til livsforsikringselskapene, og det gir noen stygge utslag i dag, inkludert for DNB. Utfordringen er at de store institusjonene må ha høyere kapital før 2018, og kun 80% kan komme fra kundemidler og kundebetalinger, dvs. 20% fra egen bok. Det skaper utfordringer ettersom de største aktørene er underfinansiert akkurat nå. DNB har 3.4 miliarder satt av på konton som skal ha 14.4 milliarder i 2018, og selv om de har stor prisingsmakt i Norge (dvs de kan sette opp kostnadene mot kundene), så må 20% komme fra egen balanse. En kjapp analysekommentar på DNB, mente at det kun betød 2 kroner på kursen i dag, og det er akkurat hva aksjen er ned.

Dette blir glemt fortere enn du tror. Krav som skal innføres før 2018, er en evighet i aksjemarkedet. De aller fleste har problemer med å spå hvor børsen er om et halvt år, og da blir fem år ganske fjernt. DNB kommer til å bli mer solid, fordi de kan ta seg bedre betalt på utlån og nå på forsikringer, enn de gjorde for 2 uker siden. Det er ikke negativt for aksjekursen, at selskapet må ha større kapital på sikt. I mine øyne ser jeg DNB høyere allerede inneværende uke.

Oppdatering kl 15.53: I dag har vi opplevd en av de svakeste volumdagene i 2013. Indeksen klarte selvfølgelig å trekke seg opp til plusstreken, for det er ingen store salgsordre utenom i enkelte bankaksjer. Husk at DNB vekter over 10% av OBX indeksen, og ettersom aksjen faller 2.5%, forklarer det 0.25% på indeksen. Tatt i betraktning at vi kun er ned -0.05%. betyr det at resten av børsen uten DNB er opp +0.20%. Med andre ord, ikke en “tung” dag på børsen. Sidelengs og kjedelig, akkurat slik markedet oppfører seg før en ny oppgang på høyere volum.

Forrige uke var solsektoren hot, men jeg advarte mot at underliggende priser kunne flate ut, noe som vil skape en midlertidig topp i solaksjene. Riktignok har ikke dataen kommet ut for denne uken, men vi ser at aksjene allerede er svake på Wall Street. Dette er ren spekulasjon fra min side, men kommende nyheter kan like godt dreie seg om fortsatt problemer i industrien og analytikere som prøver å dempe forventningene etter en sterk oppgang. REC er en aksje man må trade kortsiktig, fordi den er volatil og har et noe spesielt nyhetsflyt. Negative nyheter kommer oftere enn positive, men et flik av sollys skaper voldsomme rallyer fordi mange er short.

Det var nok riktig å kjøpe aksjer i dag, men vanskelig når volumet er tynt og overbevisningen kanskje er tynnslitt på grunn av lang tids oppgang. Vi får se hva som kommer i morgen og onsdag, det hadde vært konstruktivt å se røde kurser igjen.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer