Kl 12.24: Alternativet…

De fleste har sikkert fått med seg hva VIX indeksen er for noe, den måler volatiliteten i markedet. Helt grunnleggende samler den inn volatiliteten som blir betalt i opsjonsmarkedet, og lager så et forholdstall i form av en indeks. Enkelt forklart vil dette speile volatiliteten i markedet, ettersom opsjonsprisene som regel er en direkte funksjon av den samme volatiliteten.

Gjennom en ETF i USA som heter VXX, kan man kjøpe og selge volatiliteten/VIX indeksen. Den har vært fallende siden juni, der den var notert til $22, mens i går gikk den for under $12. Det er verdt å merke seg at den er på 5 års lav, og var godt over $400 i 2008/2009.

Hva er det som beveger volatiliteten? Volatilitet er en måleenhet på prisvariasjon over tid. Det er ikke vanskelig å se at dagens volatilitet er skremmende liten, fordi et marked som stiger jevnt og trutt vil oppleve fallende volatilitet. Skulle det komme et hardt utslag opp, som igjen reverseres dagen etterpå, vil volatiliteten øke. Det som virkelig setter fart på variasjonen, er hvis markedet plutselig stuper 2-3% på en dag, for da vil volen stige ytterligere ved videre fall, og til og med øke hvis markedet stiger igjen dagen etterpå. Det er altså størrelsen og til dels retningen på utslagene som bestemmer volatiliteten.

Hvis du tror at høsten blir mer actionfyllt enn sommeren, kan du kjøpe VXX, og du vil tjene penger uavhengig av retning bare svingningene blir større.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer