Kl 12.01: GOGL tallene.

Herman Billung i Golden Ocean ser oppside i tørrbulkmarkedet neste år, og spesielt i 2014. Han peker på at ordreboken hos verftene synker. Det blir levert 66 mill dødvekttonn ut året, mens for hele 2013 er det kun 65 mill dwt som blir ferdigstilt. I 2014 skal talle synke ned til 25 mill dwt. Problemet mitt er at han peker på økt skraping og mindre ordrebok, snarere enn vekst i Kina. Det eneste som etter mitt syn vil sette fart på tørrlastratene er hvis etterspørselen etter kull og jernmalm plukker seg opp. Stålprisene er så lave, at skraping av båter er lite populært. Skulle ratene begynne å ticke opp, er det enda mindre sannsynlig at en sulteforet bank eller reder sender båten opp på stranden i Sri Lanka, da strekker de heller strikken litt lenger. Personlig tror jeg det kan være gode muligheter for at veksten kommer tilbake i Kina, og således er det fullt mulig at tørrbulkmarkedet snur innen to år, men fortsetter dagens økonomiske situasjon må vi vente i flere år til.

Alle husker sikkert den knallsterke perioden vi hadde fra 2003 til 2008, men da var det flere faktorer som spillte inn. For det første var flåten for liten i forhold til etterspørselsveksten, og dernest klarte ikke verftene å ferdigstille båter raskt nok. Det betydde at når en båt ble levert, hadde fraktmarkedet allerede økt i volum og absorberte den nye kapasiteten raskt. Jeg husker rederne måtte betale verftene store penger for bygge “tider” (eller “slots”), der de kunne bygge tank eller tørrlastbåter frem i tid. Det var viktig å sikre seg, ettersom det var opp til 2 års ventetid på oppstart. Ikke akkurat det samme scenarioet vi ser i dag, der rederne gjør alt de kan for å kansellere og prute ned bestillingene sine.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer