Kl 11.49: Omsetning 800 mill.

Oslo Børs har ikke bikket milliarden, og nå går vi inn i lunchtimen. Jeg vet akkurat hvor stille det er på aksjedeskene rundt i byen, og med første solskinnsdag på to uker tipper jeg det er større engasjement om menyene på uterestaurantene enn hvorvidt PGS er opp +1.7%. Det triste er at dette ikke bare skyldes været, men et større strukturelt problem der kundene skyr dyre kurtasjemeglere og heller handler elektronisk selv. Hva tror jeg om markedet nå? OPPDATERT kl 16.11.

Markedet holder seg bedre enn hva jeg forventet i dag tidlig, men jeg ser fortsatt ingen klarsignal til å gjøre noe den ene eller andre veien, jeg vet det blir kjedelig i lengden uten et klart syn men det kan forandre seg raskt. Fortsett å stikk innom bloggen, så skal jeg sørge for “pauseunderholdning”.

Jeg leste en veldig god artikkel skrevet av en gammel veteran på Wall Street, som jeg skal lage et lite sammendrag av veldig snart, men et morsomt poeng var følgende: Hvorfor har vi ikke hørt om “rogue-traders” som har tjent penger? Ingen tror vel at alle som har overtradet eller gjort noe ulovlig har blitt avslørt som Kweku Adoboli, Jerome Kerviel, Ina Drew, Bruno Iksil og Nick Leeson. Hva med de som hadde “bets” som gikk inn? som faktisk tjente masse penger for banken, men ble fersket av risk/compliance? De har ikke blitt anmeldt og kastet ut. Dette er et stort problem for finansbransjen; ruller pengene riktig vei, så er det ingen som går til myndighetene, men bokfører det og betaler ut store bonuser.

OPPDATERING kl 16.11: Det er selvfølgelig alltid frusterende å se markedet finne fotfeste når man er negativ til markedet. Porteføljeforvaltere i aksjefond som har som mål å slå referanseindeks eller absoluttavkastning har det aller værst. La oss si at du har tatt ned aksjeandelen til 50%, og sitter dermed med halvparten i cash. Faller markedet unngår du for store tap, mens du krysser fingrene for at konkurrentene har aksjeandel på 60-70%, ergo vinner du. Problemet er når markedet begynner å stige og du er underinvestert. Kommer det en 5-10% bevegelse i markedet som du ikke får med deg, er hele året ødelagt i forhold til din perfomance. Derfor kjøper mange fond på stigende kursen, for å ha eksponering hvis det blåser i taket. Det er faktisk en stor forskjelle hvis markedet har falt -15% et år, og mange av fondene er ned -10% til -25%. Det er ikke mange som spretter champagnen fordi du “kun” falt ti prosent i en slik setting. Kundene driter i det, de ligger i tap, og kommer ikke til å selge. Skulle markedet blåse opp +20% et år, og du klarer +15%, mens konkurrentene ligger på +25% eller mer, da bytter kundene dine til konkurrenten. Slik vil alltid oppsiden være den største utfordringen til fondsforvaltere.

Har jeg blitt mer positiv til markedet? Desverre, jeg mener fortsatt risikoen er skyhøy, og man er prisgitt relativt tilfeldig utspill fra politikere. Bevar pengene, det kommer fantastiske muligheter rundt neste sving…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer