Kl 15.04: Nålen mot ballongen!

Oppdatering kl 11.30: Oslo Børs har omsatt aksjer for 670 millioner kroner og har gjort unna 1/3 av dagen. Med tanke på at amerikanerne har fri, og vi derfor ikke kan vente oss ekstra volum i ettermiddag, kan dagen ende på 2.1-2.5 milliarder kroner. Det er 60% til 70% av gjennomsnittelig volum i år. Jeg ville derfor ikke stolt på noen av utslagene.

Det betyr at du ikke skal kaste deg på REC, selv om aksjen er opp 11%, ei heller shorte YARA og SDRL fordi de faller mer enn de andre OBX aksjene.

Sitter man tungt i posisjoner som har steget mye det siste halvåret, er tidspunkt fint for å dytte aksjen høyere. Se for eksempel på Norwegian. Det er sikkert mange fond, momentumtradere og kortsiktige spekulanter som er long aksjen. Det vil heller ikke forundre meg om mange er belånt, og bruker denne til finansiere kjøp i andre aksjer. Incentivene til å dytte aksjen høyere er dermed store. Hvis det koster 27 millioner og flytte “marketcapen” med 350 millioner, forstår jeg at noen synes det er fristende…

I Januar ble det nettotegnet norske aksjefond for 21.1 milliarder kroner. Det er største nettotegning siden desember 2005. Ikke rart aksjemarkedet har vært sterkt. Kanskje noe å tygge på hvis man har brent seg i OBX Bear i perioden. Psykologi vinner aldri over skjev tilbud og etterspørselskurve. Sagt på en annen måte, uansett hvor mange negative punkter du finner vil alltid behovet for aksjer styre totalmarkedet. Kommer det nytegninger inn i fond, så må fondene kjøpe aksjer, ergo vil du se større etterspørsel etter aksjer enn tilbud.

Det er selvfølgelig lett å være etterpåklok, nå som vi har tallene, men det kom flere signaler fra utenlandske institusjoner tidlig i januar at de så rekordtegninger.

Aksjemarkedet snur når nytegningene stopper opp eller reverserer, men da må det komme en klar årsak til at private skal bli redd for risikobildet igjen. For meg ser det ut som fondstegninger akkurat har begynt, etter mange år i dvale.

Opppdatering kl 15.04: Nå ser jeg at Finansdepartmentet ønsker å stramme til ytterligere, og kreve at bankene øker kapitalkravet per utlån. Det betyr at lånerenten til privatpersoner stiger, selv om styringsrenten fra Norges Sentralbank holdes tilnærmet uendret.

Dette høres vel og bra ut, men når politikere prøver å planstyre økonomien på den måten, får det alltid uønskede konsekvenser.

For det første vil det skape ytterligere vanskeligheter for unge og førstegangsetablerere å kjøpe seg leilighet. Å gjøre det ekslusivt å eie egen bolig er kun et sosialt problem, jeg gruer meg til den økonomiske slagsiden.

Hva skjer når sentralbanken setter opp renten? Hva hvis de må sette opp renten fordi laverenteperioden i resten av verden er over? Da kommer vi plutselig til å ha unaturlige høye utlånsrenter til privatpersoner pga. sentralstyrte strenge kapitalkrav. De underliggende styringsrentene gir en dobbel smell for boliglånskundene som sitter historisk høyt giret i et eiendomsmarkedet som har doblet seg på ti år. Eller sagt på en mer figurativ måte. Reglene Sigbjørn Johnsen innfører nå, vil være nålen som føres mot den sprekkferdige ballongen.

Forresten, lurer du på om denne kvartalsperioden var “bra” eller ikke? 63% av selskapene som rapporterte slo forventningene, og det er høyeste prosentsats på 8 kvartaler. Hvis bjørnene skal få riktig, må vi snart få en periode med kraftig nedrevideringer og et par skikkelig smeller av store toneangivende selskaper. Fortsetter vi i samme spor er det ingenting å frykte i aksjemarkedet, da går vi kun mot renteoppgang og bortfall av stimuliprogram.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer