Kl 16.01: Kjøpe AKSO? + veien videre etter austerity.

Voldsomt fall i Aker Solutions, og selv om det er vanskelig å si noe fornuftig om hvor bunnen kan være, er det viktig å se at aksjen allerede hadde sklidd i år. I Februar handlet aksjen til 120 kroner, men på grunn av spekulasjoner om utsettelser falt aksjen til 100-105 kr. Inkluderer man fallet i dag, er aksjen ned 30% fra toppnotering i år, og det til tross for at OSEBX er tett på årsbeste.

Problemet med å bunnfiske i slike aksjer, er at det automatisk kommer salgsordre fra marginkontoer og fond som tar ned eksponeringen. De må rett og slett får solgt seg ferdig, før en meningsfyllt oppgang kan begynne. Her ligger også muligheten; det er ikke gitt at 82 kroner er riktig prising, kanskje det er 90-95 kroner, men aksjen blir presset ned av tvungne ordre. Vi skal følge nøye med, for det er liten tvil om at det ligger 5-10 kroner på oppsiden når selgerne begynner å bli ferdig, men hvorvidt det er i dag eller senere i uken er for tidlig å si.

Italia gjennomførte en auksjon på statsobligasjoner i dag, samtidig som ny regjering blir innsatt. Rentene falt, og aksjemarkedet stiger. Det har dog kommet lite informasjon om den økonomiske planen enda.

Simon Nixon skriver i Wall Street Journal i dag, om austerity og alternativene hvis politikerne ønsker å gå en annen vei. Kjernen i problemet er at gjeldstyngede land ikke bør gå tilbake til det de brukte penger på tidligere, men heller pensle ut en ny vei med store produktivitetsreformer. Den var verdt å lese.

OPPDATERING kl 16.01: Iran sin oljeksport falt med 27% i 2012, til laveste nivå på 26 år. Det er harde sanksjoner fra den vestlige verden som hindrer fysisk leveranse av olje, samt betaling for råvaren. Spørsmålet nå er ikke hvorvidt ytterligere fall i eksporten vi stramme til oljeprisen, men hva som skjer hvis embargoen blir opphevet som følge av fredsavtale eller bombing av atomanlegg. Her ligger det et stort potensialet til økning av tilbudssiden, som kan komme raskt hvis trusselbildet skifter.

REC stiger til høyeste nivå siden Oktober, og de er ikke alene; First Solar er opp 50% siden 1. april. Kvartalsrapporten til REC markerte et skifte i sentimentet, og det skulle ikke forundre meg om det er litt mer oppside før sommerstillheten senker seg.

Hvordan går det med Apple, som jeg anbefalte under $400 på kvartalstallene? Aksjen handler i dag på $425. Dette er blant verdens mest populære aksjer i form av handelsaktivitet, og et type selskap mange fond og institusjoner ikke har råd til se løpe på egenhånd. Den veier for mye i indeksen.

Norwegian konsoliderer fortsatt mellom 275-280 kroner, og det er bare spørsmål om tid før det kommer en ny trigger som kan sende den høyere. Hvorfor tror jeg den har større sjanse for å klatre enn å falle? Rett og slett fordi de er inne i et positivt nyhetsmomentum, og de nettopp satte “all time high” til tross for et massivt nedsalg fra Finnair. Aksjene ble slukt opp, og kursen gikk.

Børsen faller, men det er på grunn av Aker Solutions. Aksjen veier kun 2.3% av OBX indeksen, men med et fall på 22% betyr det 0.5% på indeksen. Wall Street stiger, og jeg ser ingen grunn til at asiatiske børser skal stige i natt, og det betyr en høyere åpning på Oslo Børs i morgen. Det er ikke usansnynlig at vi setter ny årsbeste før 1 mai.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer