Kl 21: Julerally?

Den russiske sentralbanken var på plass i dag tidlig, og jobber nå hardt for å holde rubelen i sjakk. Effekten kan vi se på valutaer som norske kroner, som til tross for høyere svingninger enn vanlig, har klart å holde nivåene fra stengetid i går. Hvis dette ikke blusser opp igjen, tror jeg investorene kan puste lettet ut for en liten stund. Det passer bra med et lite julerally nå frem mot nyttår. Vi skal heller ikke se bort i fra at fondsforvalterne pynter litt på porteføljene ved å kjøre opp småselskaper i tillegg. Har jeg blitt bullish? Nei, jeg heller egentlig mot å stå over denne gangen, fordi det kun skal en illikvid ettermiddag til og et hardt salg i oljen eller rubelen for å vippe hele markedet over. Jeg er heller ikke komfortabel med å foreslå longs i forkant av kvartalsrapporteringen i Januar. 

Det beste scenarioet ville vært at aksjene IKKE reiste seg i forkant, at investorene var bearish, og selskapene deretter fortalte om en situasjon som ikke var fullt så ille som man fryktet. Det kunne gitt oss en spillbar oppgang tidlig neste år, som kanskje hadde holdt til påske. Nå mistenker jeg at vi blir skuffet, og det kommer nye salgsprogram etter kvartalstallene.

Oljeaksjene med Statoil i spissen har en god dag, selv om oljeprisen fortsatt gnager på årets laveste notering. En ting er de store bevegelsene i valutamarkedet, men et stort tema denne uken er hvorvidt oljeaksjene har bunnet. Jeg tok dette opp på mandag etter å ha sett på kalenderen. Alle aktører med oljeeksponering har vært klar over oljeprisfallet, og solgt unna det de kan for å redusere risikoen i tiden som har vært. Når det nå nærmer seg jul, er det godt mulig at porteføljene er renset ut til et komfortabelt nivå. Poenget mitt er at de ikke venter til siste dagen med å ta ut det siste, de planlegger bedre enn som så. Det betyr at vi kanskje befant oss i et vakuum, der store selgere var ferdig, og “bottom-callers” gjorde et forsøk på oppsiden. Resultatet er unison oppgang i alle oljeaksjene. Dette kan i mine øyne fortsette, så fremt ikke oljeprisen deiser ned nye 10% før nyttår, og de nye kortsiktige long eierne må kaste ut aksjer igjen.

Det neste på agendaen er FED møte i kveld, og der ventes det en pressekonferanse fra Janet Yellen klokken 20.30.

Les gjerne Heidi Moore sin artikkel i The Guardian om hvordan du kan avsløre en aksjesvindler. Mange fine punkter, men det viktigste er at personen sjelden går i detalj på hva han har tjent penger på. “Minimere tap” er ingen strategi. Hvilken sektor har han plukket? hvilke aksjer har steget så mye at han har slått markedet, og hvor mye giring har man brukt?

Oppdatering kl 21: Janet Yellen sin pressekonferanse går mot slutten, og ordbruken har nå forandret seg. Hun er klar på at markedet bør vente seg en renteheving i 2015. Det trenger heller ikke komme på en dag da FED møtes. De overvåker den økonomiske utviklingen kontinuerlig. Jeg tipper de følger med på inflasjon og lønnsvekst, primært det siste. Gode arbeidstall og høyere lønninger kan bli møtt med rentehevelser. Dette bør forandre dynamikken rundt de månedlige arbeidstallene. Nå kan gode tall bli tolket negativt igjen..

Markedet blåste høyere klokken åtte, men har roet seg i etterkant. Oljeaksjene er de store vinnerne, etter at oljeprisen steg 5% i ettermiddag. Seadrill var opp 13% i amerikansk handel og Transocean steg 8%.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
27.12.2014 17:58

A bit suspirred it seems to simple and yet useful.