Kl 17.45: Hvor langt ned kan oljeprisen falle?

Smerten fortsetter i oljemarkedet, og trekker med seg alt av oljerelaterte aksjer. Vi har kanskje blitt bortskjemt av relativt stabile høye oljepriser over flere år, for er det egentlig normalen at en råvare som blir utfordret av reguleringer og nye energikilder kontinuerlig ikke skal ha store svingninger i prisen? Hvis vi tar et skritt tilbake, så ser vi at store deler av norsk økonomi og Oslo Børs, er nådegitt utviklingen i en råvare som primært kommer fra udemokratiske regimer (midtøsten), drevet frem av etterspørselen i et annet udemokratisk regime (Kina), der den største forbrukeren har gjort alt for å bli selvforsynt (USA).

Det er kanskje for tidlig å hevde at oljeprisen har startet på en reprisingsrunde lavere, som følge av det store skiftet over til fornybar energi og shalerevolusjonen i USA, men det er ikke utenkelig. I så fall kan vi for første gang i Norge i nyere tid, gå inn i en vedvarende lavkonjuktur. Nå ligger det ikke i min natur å være negativ, men jeg tror uansett man som investor gjør det lurt og åpne øynene for andre sektorer, som ikke er avhengig av det prisen på det sorte gullet.

Nå er det to IT noteringer som har feilet i Tyskland. Både Zalando og Rocket handler under emisjonskurs, og det kan være et signal om at IPO markedet har blitt mer krevende. Dette er kjedelige nyheter for XXL, men også for hele aksjemarkedet. Signaleffekten av at investorene taper penger i førstehåndsmarkedet, er at risikosentimentet har blitt svakere, noe som slår ut i svakere annenhåndsmarked. Kommer det nå nyheter om at børsnoteringer blir utsatt, kan det faktisk argumenteres med at vi har sett en midlertidig topp i markedet. #Alibabatoppen

Traderne og investorene kaster nådeløst aksjer på Oslo Børs, og mitt tips er å ligge unna selskaper som har store ufinansierte forpliktelser. Mye av oppsiden har vært at de kunne emittere på høyere kurser, eventuelt låne til historisk lave renter, men når risikobildet endrer seg går dette hardt i deres disfavør.

Oppdatering kl 17.45: Det er lite å si om børsdagen annet enn at alt blir solgt ned, og det har vært liten kjøpsinteresse på noe som helst. Vi er i en korreksjon, og da skal vi nok ned dit der det føles ekstremt tungt, før det svinger opp igjen. Stakkars XXL som skal prises den neste uken.

Det er samme story over atlanteren. Oilserviceindexen er ned -3%, og ukes rakett; GoPro er ned -12%. Nå ligger de fleste kjøperne fra de siste to måneden skjevt, og det er derfor ikke unaturlig at det ryker stoplosser gjennom hele dagen. Handler du på margin i de større meglerhusene, får man gjerne noen timer på å stille mer sikkerhet før de tvangselger. Hos nettmeglerne skjer det gjerne rett etter åpning.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer