Hva gjør vi med Sbankens priskutt på fond?

For et par uker siden ble det kjent at Sbanken kutter kostnadene på over 400 fond. Vi har fått mange spørsmål fra kunder om vi vil svare på priskuttet. Vi jobber med saken.

Disse kundene tror, naturlig nok, at det er lett for Nordnet å kopiere Sbankens løsning og dermed gi lavere priser til kundene. Så enkelt er det imidlertid ikke. Det kan nemlig se ut som at Sbanken har forhastet seg. For det viser seg at flere forvaltere synes det er ugreit at Sbanken nå selger deres fond til en lavere pris enn forvalterne selv selger de samme fondene til sine egne kunder.

Forvalterne hadde ikke fått vite om prisendringen på forhånd, og vi vet at flere forvaltere nå reforhandler sine distribusjonsavtaler med Sbanken for å redusere returprovisjonen. Resultatet kan bli at kostnadene i mange av fondene ut mot kundene blir de samme som før priskuttet, men at forvalteren tar en større andel av kaken, på bekostning av distributøren (Sbanken). Eller at forvalteren rett og slett sier opp distribusjonsavtalen. Oppvakte kunder i Sbanken vil for eksempel se at Skagenfondene ikke lenger er å finne i bankens fondslister.

Vi ønsker ikke komme i en slik situasjon. Derfor bruker vi litt tid på å diskutere med forvalterne, se på ulike modeller og vurdere dette opp mot systemtilpasninger.

Så, hva er alternativene?

En alternativ prismodell for fondsdistribusjon er å innføre en nettoklassemodell for alle fond, og erstatte returprovisjonen med en plattformavgift. I Storbritannia og Nederland har dette blitt standarden, etter at landene innførte et forbud mot returprovisjon for en tid tilbake.

Med en slik løsning er vi avhengig av at forvalterne innfører netto andelsklasser for privatkunder for alle fondene sine, og det er det få som har gjort i dag. Å innføre netto andelsklasser tar tid og koster penger for forvalterne. Nye andelsklasser skal blant annet styrebehandles i forvaltningsselskapet og godkjennes av Finanstilsynet. Regn med tre til seks måneder fra man starter arbeidet, sier forvalterne.

Forvaltere som har innført netto andelsklasser for privatkunder i Norge den siste tiden har lagt nettokostnaden på 60-70 prosent av dagens markedspris, og ikke på 50 prosent – som ville være naturlig om forvalteren skal beholde samme marginer som med dagens returprovisjonsmodell. Ved å gå over til en slik nettoklassemodell så vil enten kostnadene bli høyere for kunde, eller så vil distributører som Nordnet få en mindre andel av kaken (, og forvalteren en større del). Det er et dårlig utgangspunkt dersom målsettingen er at privatkundene skal få en like god tjeneste som i dag. Med lavere marginer til oss, vil vi ha mindre penger til å lage gode tjenester (Strømmende realtidskurser, teknisk analyse med mer) og godt innhold (Shareville, Nordnetbloggen, podcast, nettmøter med mer) til kundene våre.

Vi skal levere, bare gi oss tid

Som dere forstår, er det ikke helt enkelt å lage en ny, bærekraftig prismodell som skal fungere i flere år fremover. Vi jobber med saken. Vær litt tålmodig med oss, så skal vi levere.

Vi har en tydelig ambisjon om å være en ledende aktør i det norske markedet for online aksje- og fondshandel. Skal vi ha leve opp til denne ambisjonen, må vi hele tiden tilpasse oss konkurransen og det som skjer i markedet. Men vi vil ikke forhaste oss.

Med vennlig hilsen Anders Skar

Det er kostnadsfritt å bli kunde hos Nordnet. Opprett konto i dag.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
72 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.09.2019 22:54

Hvor lenge er det vi må vente? Det er og verdt å merke seg at Skagen ikke slår indeksen over tid, så det er god grunn til å lure på hva det er man betaler dyre forvaltningshonorar for.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:35

Hei Per Willy. Det er vanskelig å si at vi kommer til å svare innen X eller Y uker (eller måneder for den saks skyld). Vi jobber med saken as-we-speak, og vi følger utviklingen med forvalterne/Sbanken nøye. Og som jeg sier i blogginnlegget, jeg ser ikke noe poeng i å lansere en ny prismodell i morgen dersom den ikke er bærekraftig og vi er like langt igjennom om en måned… Mvh / Anders

Gjest
Gjest
06.09.2019 09:54

Kjør en Lean strategi hvor dere rullerer ut samme -eller bedre – prisbetingelser gradvis. Begynn med Klp og dnb sine indeksfond fordi det er her priselastisiteten er høyest. Nordnet har bygget opp sin kundemasse fordi dere har hatt de beste prisbetingelsene i markedet. Det har endret seg nå med Sbanken sitt aggressive priskutt. Dere har også forverret rentebetingelsene for belåning av porteføljen. Så ja jeg driver å revurderer kundeforholdet for det tar ikke lang tid å spare inn de 400kr i gebyr dere tar for å flytte AKS konto.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:33

Takk for innspillet Andreas. Vi kommer ikke til å sitte stille i båten, men vi må se hvordan dette utvikler seg før vi konkluderer med hvordan vi ønsker å møte konkurransen. Hilsen Anders

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
14.09.2019 03:11

Nå har KLP svart og de har funnet en løsning med Sbanken. Klp setter ned prisen til 0,18% på KLP Aksje Global Indeks V.
Når KLP nå har funnet en minnelig løsning med Sbanken regner jeg med at dere ikke sitter lenge i båten og venter i forhold til KLP sine fond.

https://www.dinepenger.no/penger/fond/helomvending-fra-klp-kutter-fondsprisene-likevel/24695779?source=e24-front

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
17.09.2019 10:25

Da blir disse enda billigere hos Sbanken? Det er fortsatt relativt stor forskjell på enkelt KLP Indeks fond f.eks. KLP AksjeVerden 0.16 hos Sbanken ( basert på den gamle honørar av 0.3%) mot 0.25 hos KLP/Nordnet. Og fond fra andre tilbyder feks. DNB Teknologi er fortsatt mye billigere hos Sbanken. Vi liker at Sbanken strategi utfordrer alle forvaltere og nå begynner vi å se fruktene av den strategi.

Gjest
Gjest
06.09.2019 12:50

Jeg må si at jeg liker åpenheten her Anders, og stoler på at i dette tilfelle er dette til en viss grad utenfor deres kontroll. Jeg venter dermed tolmodig og setter pris på at dere jobber mot en god modell for alle parter!

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:31

Hei og takk for hyggelig og positiv tillbakemelding. Hilsen Anders

Gjest
Gjest
06.09.2019 13:22

Lykke til i konkurransen med Sbanken.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:31

Takk for det Ronny 🙂

Gjest
Gjest
06.09.2019 13:27

Dette virker vel så mye som en unnskyldning for å la være å sette ned prisene som en forklaring. Nordnet og Sbanken er de største tilbyderene av brede utvalg av fond i Norge, og hvis dere gjorde det samme ville tilbyderene ha lite å stille opp med. De som prøver å kompensere ved å krever høyere priser vil bli mye mindre konkurransedyktige sammenliknet med de som ikke gjør det.

Hvis ikke dere tilbyr det snart kommer jeg til å flytte i ren sympati for Sbankens svært forbrukervennlige initiativ.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:31

Hei TH. Jeg er enig med deg at konkurransen alltid vil fungerer, og at den som tilbyr det beste produktet (som handler om tjenesten i seg selv og prisen du betaler for den) vil tiltrekke seg kundene. Vi jobber som sagt med saken, og jeg er håper du er tålmodige med oss, avventer hvordan dette utvikler seg før du flytter til en annen aktør. Takk / Anders

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:56

Veldig enig med deg. Vi bør støtte de som tenker om kundens beste. Det kommer jeg til å gjøre også om et par uker.

Gjest
Gjest
06.09.2019 18:53

Det er verdt å merke seg Jorge Jensens (Forbrukerrådet) tweet i dag og kanskje ikke så åpenbart beskylde Sbanken for å være på kundenes side. Det slår jo bare tilbake på dere. Jorge Jensen sier i en kommentar til denne artikkelen din: «Fondsforvaltere motarbeider @Sbanken returprovisjonsfrie honorarmodell. @ktilsynet bør nok vurdere om bransjen hindrer fri priskonkurranse. Problemet med at produsent er distributør begynner å materialisere seg.«

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:29

Hei Olav Sindre og takk for meldingen din. Når det kommer til Jorge Jensens kommentar så oppfattet jeg den som et stikk til fondsforvalterne som både er produsent og distributør i første omgang. Ikke Sbanken. Hilsen Anders

Gjest
Gjest
06.09.2019 21:10

Supert med info om at dere er på saken i hvert fall! Har forståelse for at dere må summe dere for å finne en løsning. Jeg tror ikke Sbanken var så dum at de ikke hadde informert/prata med forvaltere. Skagen-fond var ikke med på prislisten som ble gitt ut etter hva jeg kan se.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:27

Hei. Jeg er glad for å høre at du satte pris på informasjonen. Hilsen Anders

Gjest
Gjest
07.09.2019 00:21

Husker når Nordnet drev å snakka om “Gammelbanken”.

Så ble de litt større, og sannelig ble de gammelbanken selv.

https://youtu.be/5-C9s-dorlQ

Nordea presser prisene på aksjer, Sbanken presser på fond. Nordnet skryter av Shareville og gratis realtidskurser. Teknisk analyse, strømmende realtidskurser skal tydeligvis fondssparerne finansiere av en eller annen merkelig grunn…

Aksjer hos Nordea, fond hos sbanken også kan superfondet bli stående igjen hos Nordnet.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:27

Hei “Dustede avgifter”, og takk for ærlig og tøff tilbakemelding. Vi ønsker fortsatt å være en utfordrer til de etablerte storbankene, og ikke minst ha konkurransedyktige priser. Det betyr ikke at vi kommer til å være billigst på alt, men i sum så SKAL du føle at du får et godt totaltilbud og bra verdi-for-pengene for vår tjeneste for aksjer og fond.

Gjest
Gjest
07.09.2019 10:30

Om Nordnet hadde slått følge med Sbanken så hadde dere sammen klart å presse ned prisene til forvalterne, men nå ser vi det nye Nordnet ikke så opptatt av lavest mulig kostnad for kundene. Dere tjener jo gode penger på returprovisjon. Dette passer godt inn i bildet av at dere toner ned fokuset på superfondene til Nordnet. I podcasten med de tre gode herrer sine beholdninger var det ingen som hadde superfondene. Jeg synes det er merkelig at ikke Bjørn har superfondene når han har index fond både for Norge og Norden. Håper det gamle Nordnet gjenoppstår, det Nordnet som… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 10:57

Hei Raymond. Som vi skriver skal vi være konkurransedyktig, men gi oss litt tid.
Du viser til podcasten hvor Mads, Roger og jeg gjennomgikk våre porteføljer. Jeg glemte å nevne at jeg eier Nordnet Superfondet Norge. Det utgjør 6 % av min fondsportefølje. Dette skriver jeg om i dette innleget om min fondsportefølje: https://finansavisen.no/nyheter/personlig-okonomi/2019/09/08/6953277/en-tryggere-havn-i-borsuroen
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
07.09.2019 10:56

Hvor lenge må vi vente på prisavklaring? Går det noe særlig mer enn 1-2 måneder starter jeg å flytte fondene

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:24

Hei Nicolay og takk for tålmodigheten. Det er vanskelig å love en avklaring innen X eller Y uker, eller måneder for den saks skyld. Først må vi se hva som skjer med Sbankens prismodell og hvordan forvalterne responderer på dette. Paralllelt jobber vi med ulike hypoteser og alternativer. Hilsen Anders

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
16.09.2019 13:07

Hei Anders og takk for svar. Det er fint å se at dere jobber med dette. Jeg liker Nordnet veldig godt så jeg har ikke lyst til å bytte, men jeg kommer til å flytte fondene til Sbanken om dere ikke kutter prisene tilsvarende eller mer, minimum på indeksfond. Det er dessverre den tilbyder med lavest pris som vinner i et konkurranseutsatt marked. Om dere går sammen med forvalterene imot Sbanken sin modell bør dere passe dere på at dere ikke tråkker over regler om prissamarbeid og kartellvirksomhet, da vil det komme bøter som svir. Et forslag kan jo være… Les mer »

Gjest
Gjest
07.09.2019 20:38

Sbanken er sta og godt er det. 🙂 Så fremst de beholder KLP og kanskje Storebrand så tror jeg det ikke er så nøye hvilke andre norske forvaltere som blir med videre? Det er nok av utenlandske forvaltere som de kan bruke som har like gode/bedre fond enn feks Skagen, Forte og DNB. Og disse utenlanske forvalterene har sikkert lite i mot at de tjener “bare” 1% på sitt fond? For dem er det sannsnlgivis 1 % eller ingenting i Norge. Spennende tider og Nordnet må helt klart gjøre noe drastisk. Jeg heller mot å bli hos Nordnet da jeg… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
08.09.2019 12:32

Ingen av de aktivt forvaltede fondene klarer å slå indeksen over tid. Så hvis du har aktivt forvaltede fond kaster du penger ut av vinduet! https://www.finansportalen.no/andre-valg/artikler/indeksfond-eller-aktive-fond-hva-er-best/

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
11.09.2019 20:52

Er for så vidt enig der Truls Petter. Poenget var at hvis Sbanken beholder de norske forvaltere jeg nevnte så har de det de trenger av indeksfond + aktive fond, selv om de skulle miste feks DNB og andre norske forvaltere. Feks populære DNB teknologi kan fint erstattes av BlackRock technology eller lignende, og som nevnt så vil ikke BlackRock bry seg om at de tjener “bare” 1%. Det er alltid noen som foretrekkker aktive fond. Det blir vanskelig å konkurrere mot Sbanken hvis de beholder KLP og Storebrand uten å sette ned pris ganske mye.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:03

Hei Sigurd og takk for gode innspill til både prising og våre nye nettsider. Det er mange gode utenlandske forvaltere, men det er fortsatt slik at majoriteten av våre kunders plasseringer er hos de norske forvalterne (de største på nordnet plattformen er: KLP, DNB, Forte, Alfred Berg, Storebrand, Handelsbanken, Holberg, Skagen….). Jeg tar videre de tilbakemeldingene du har på våre nye nettsider. Tusen Takk. Hilsen Anders

Gjest
Gjest
08.09.2019 19:42

Jeg lurer mer på når vi får “svenskepriser” på kurtasje hos Nordnet.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
09.09.2019 14:00

Hei Lene og takk for meldingen. De fleste kostnader innen bank/finans er under press, og kurtasjen skal vel bare en vei… Når det er sagt, så tror jeg ikke vi kommer til svenske nivåer med det første. Det handler utover konkurransen i markedet, f.eks også om infrasstruktur og kostnader for handel. I Norge er det f.eks sånn at alle privatpersoner som skal handle aksjer må ha en egen VPS-konto som aksjene registreres på – det koster penger mot VPS og for transaksjoner via VPS. I Sverige så har bankene kundens aksjer stående på nominee-konto, det vil si 1 konto i… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
24.09.2019 07:35

Da burde vel forsåvidt zero kontoen kunne ha kostnader likt den svenske modellen da?