Gå til hovedinnhold

Hva er utbytteaksjene priset til i august?

Et nytt kvartal er over, og jeg har oppdatert regnearket mitt med et utvalg av aksjer som kan passe for langsiktige investorer.

Dette regnearket er dynamisk og gir deg oppdaterte tall på pris/bokført verdi, pris/inntjening og utbytteyield. Pris/inntjening vil variere hvert sekund ettersom aksjekursen svinger, mens de bokførte verdiene vil bli oppdatert hvert kvartal etter hvert som selskapene rapporterer tall. Bokført verdi vil variere fra kvartal til kvartal avhengig av om selskapet gjør avskrivinger, utbetaler utbytte eller lignende. Uansett vil dette gi et ganske godt bilde av hvordan de ulike selskapene prises per i dag basert på ulike nøkkeltall, til enhver tid.

Som nevnt tidligere vil jeg over tid utvikle dette regnearket, og på sikt håper jeg å inkludere flere forskjellige selskaper innenfor ulike bransjer.

Selekteringslisten er grovt sett følgende:

  1. Selskapene skal tjene penger
  2. Selskapene har utbetalt utbytter over tid
  3. Likviditeten må være god (en del sparebanker vil utgå rett og slett grunnet dårlig likviditet)
  4. Unngår nok i det store og hele sykliske aksjer grunnet parameterne over (dog gjør jeg et unntak på laks)
  5. Tall som hentes kvartalsvis (resultat per aksje, bokførte verdier og lignende) vil ettersom tiden går se «billigere og/eller dyrere ut» ettersom en del tall kun vil hentes ut ved resultatfremleggelse
  6. En del parametere for de ulike selskapene vil også ha mindre betydning for hvert enkelt selskap. For eksempel vil pris/bok være mindre fordelaktig å bruke på et tek-selskap enn en bank.
  7. Valutajusteringer vil også variere og gjøre at tallene ikke til ethvert tidspunkt vil være helt likt dine egne regnestykker

Disse kriteriene vil føre til at selskapene på listen gir forskjellige resultater avhengig av hva man måler. Målet er uansett at jeg kan gi deg som investor et øyeblikksbilde av hvordan selskapenes verdivurdering blir gjort til enhver tid, basert på mine kriterier.

Hvordan har utviklingen i estimatene fra første kvartal vært?

Første kvartal

I figuren over ser du estimatene fra forrige kvartal. Dette var blant annet før den berømte lakseskatten på 25 prosent av overskuddet var vedtatt, i tillegg til at vi har fått noen renteøkninger siden den gang. Det man kan si om man sammenligner disse tallene med dagens tall er at finansaksjer har falt i pris, mens lakseaksjene har steget i pris. Hvorfor dette har skjedd er nok blant annet basert på disse to faktorene.

  1. Grunnrenteskatten ble senket fra først 40 prosent, til vedtatt 25 prosent – isolert sett er dette positivt for laksesektoren
  2. Økonomien viser lavere veksttakt samt at det også har vært skriverier om en eventuell skatt på renteinntekter mot finanssektoren, som har lagt en klam hånd på bankene. Dette er på ingen måte vedtatt i Norge, men vedtatt i Italia.

Avkastningen på egenkapitalen er har derimot steget marginalt, noe som må tolkes positivt og jeg tror mye av dette skyldes at selskapene blir tvunget til å maksimere sin kapital når penger er dyrt.

Prisingen (P/E) er også spredt, lakseaksjene er blitt noe dyrere, mens finansaksjene har blitt noe billigere. Ikke mye, men noe billigere. I sum er prisingen på finansaksjer stort sett rimelig og investorene er lite lysten på å betale en inntjeningspremie på denne bransjen. Dels grunnet svak vekst, men også lavere likviditet enn mange andre sektorer.

Det som derimot har steget, er bokverdiene. Av de bokførte verdiene som er interessante å se på, så er de fleste bankaksjer opp 5-10 prosent i bokverdier. Dette skyldes to ting. Den ene grunnen er utbetaling av utbytter. Den andre er kursstigning.

Andre kvartal

Det er heller ikke klart hva utbyttet for 2023 blir for de fleste selskaper, likevel tilhører disse selskapene bransjer med relativt god visibilitet, så det er naturlig å anta at de fleste selskapene vil betale på samme nivå, eller mer i kroner og øre, for 2023.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer