Hjernen lurer oss til å ikke spare

Tidligere i år var jeg med i plånboken (Lommeboken) i radiokanalen P1 i Sverige og snakket om hjernen og sparing. I programmet snakket jeg blant annet om en vanlig felle for tankene som kalles Anchoring Adjustment (jeg skal beskrive flere slike feller senere i bloggen). I tillegg snakket jeg om hvordan du kan hanskes med dårlige vaner på en effektiv måte.

Forankringsfellen

Anchoring adjustment, eller forankring som det heter på norsk, brukes ofte av bedrifter. Dette får deg til å forbruke mer, som er bra for bedriftene, men mindre bra for privatøkonomien din.

Hva er da forankring?

Enkelt forklart så handler det om at vi forholder oss til det første tallet vi ser.

Se for deg at du skal kjøpe en sykkel. Du har sett for deg noe i 6000 kronersklassen.

Du går inn i en sykkelbutikk. Hva skjer der? Jo, du eksponeres med en gang for sykler i en høyere prisklasse enn du hadde sett for deg. Du ser en sykkel til 12 000 kroner, en annen til 14 000 kroner og en skikkelig fin til 23 000 kroner. Så ser du kanskje en til 9 000 kroner.

Hvis du har blitt utsatt for forankringsfellen er det ganske sannsynlig at du synes sykkelen til 9000 kr er ganske billig. Den er jo det i forhold til de andre prisene du har sett.

Når alt er avgjort står du nok igjen med en sykkel som ble litt dyrere enn det du først hadde tenkt.

Hvis du er fornøyd med kjøpet ditt selv om det ble dyrere enn du først hadde tenkt, så er det vel ikke så farlig?

Nei da, men det fører til at du bruker mer enn du hadde tenkt.

Hvor mange ganger har du kjøpt noe i en lavere prisklasse enn det du først hadde tenkt, eller en høyere prisklasse enn du hadde tenkt? Personlig har jeg blitt offer for forankringsfellen mange ganger og kjøpt dyrere varer enn jeg først hadde planlagt.

Du kan enkelt teste forankringsfellen på vennene dine (hvem liker vel ikke å gjøre eksperiment på vennene sine?).

Ta en krukke og fyll den med kaffebønner. Be noen venner gjette hvor mange bønner det er i krukken (den klassiske tiebreakeren etter en quiz). Begynn selv å gjette, eller få med deg en venn på eksperimentet ved å be han eller hun først gjette på for eksempel 200 bønner. Så lar du alle andre gjette.

Gjør det samme med en annen gruppe mennesker, men denne gangen ber du vennen din om å gjette 500 bønner. Så ber du alle andre gjette.

Resultat: Skremmende.

Tross i at det var samme krukke og samme antall bønner komme du til å få helt forskjellige gjennomsnitt i de forskjellige gruppenes gjetninger. Hvorfor? Fordi de påvirkes av hva første personer gjetter.

Større økonomisk frihet handler om gode vaner

Grunnen til at jeg tok opp nettopp vaner i radioprogrammet, er at det ofte er avgjørende for hvordan den økonomiske situasjonen vår er. Å nå større økonomisk frihet handler nettopp om å ha gode vaner.

I neste innlegg kommer jeg derfor til å gjør et dypdykk i temaet. Hva er en vane, hvorfor har vi dem og hvordan hanskes du med dem. Svarene kommer neste uke.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer