Gå til hovedinnhold

Gevinstsikring på Wall Street. Fed i fokus

Storstilt gevinstsikring bidro til børsfall på Wall Street torsdag. Nasdaq indeksen, som er dominert av teknologi -og vekstaksjer, endte ned 1,9%, ettefulgt av S&P 500 (-1,3%).

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 25. august

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2%, eller innenfor intervallet [-0,5, 0,1]%. Selskaper i fokus; HAFNIA

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:25 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,3 prosent i snitt i går.

Storstilt gevinstsikring bidro til børsfall på Wall Street torsdag. Nasdaq indeksen, som er dominert av teknologi -og vekstaksjer, endte ned 1,9 prosent, ettefulgt av S&P 500 (-1,3%), Russell 2000 (-1,3%) og Dow Jones Industrial Average (-1,1%). Investorer sikrer gevinster av ulike årsaker, inkludert risikostyring, porteføljeomfordeling, endringer i markedsforhold, likviditetsbehov, psykologiske faktorer, skatteplanlegging og personlig risikotoleranse.

Gevinstsikring kan hjelpe med å låse inn fortjeneste, balansere porteføljen og tilpasse seg nye investeringsmuligheter eller risikoer. Men det kan også innebære ulemper som transaksjonskostnader og risikoen for å gå glipp av ytterligere oppgang.

Clorox Co (2,2%), Prudential Financial Inc (2,2%), Sealed Air Corp (2,2%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Dollar Tree Inc (-12,9%), Advanced Micro Devices Inc (-7%), Enphase Energy Inc (-6,2%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -1 prosent i snitt fredag morgen.

De asiatiske børsene faller fredag i påvente av nye signaler fra Fed-sjef Jerome Powell senere i dag. Investorene i regionen lot seg også påvrike av torsdagens nedtur i USA. Japanske Nikkei 225, som i likhet med Nasdaq indeksen er opp over 20 prosent i år, faller nesten to prosent i morgentimene.

Fed-sjefens tale ved det årlige Jackson Hole-symposiet er et nøye overvåket øyeblikk av investorer fordi det ofte gir viktige signaler om fremtidig amerikansk pengepolitikk. Møtet, som tiltrekker seg en global forsamling av økonomiske eksperter og beslutningstagere, kommer på et tidspunkt der mange investorer forbereder seg for årets siste kvartal.

Talen blir nøye analysert og kan skape markedsvolatilitet, da den gir innsikt i Federal Reserves syn på økonomien og potensielle fremtidige tiltak. Derfor anses Jackson Hole-talen som en kritisk informasjonskilde for både kortsiktige og langsiktige investeringsstrategier.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 83,12 dollar per fat, opp 1 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,5 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,74 NOK, (0,6 %) 11,03 SEK, (0,4 %) 6,91 DKK (0,5 %) og 0,93 EUR (0,4 %), mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 5,02 (+0,03) og 4,25 prosent (+0,03).

Dollaren har styrket seg mot de fleste valutaer det siste døgnet. Hvorvidt rentetoppen i USA er nådd, er det store spørsmålet. Fed-sjefens uttalelser under Jackson Hole-symposiet har stor potensial til å påvirke dollarens verdi på flere måter. Ved å gi indikasjoner på fremtidig pengepolitikk, vurdere den økonomiske tilstanden i USA og globalt, samt kommentere inflasjonsutsiktene, kan Fed-sjefen påvirke markedsforventninger og dermed valutakursen. Selv subtile endringer i kommunikasjonens ordlyd kan utløse betydelige svingninger i dollarens verdi, ettersom markedet nøye analyserer og reagerer på hvert ord som blir sagt.

En sterk dollar kan for øvrig være negativ for verdensøkonomien på flere måter. Den kan gjøre amerikanske varer dyrere på det internasjonale markedet, redusere eksporten fra USA og forstyrre globale forsyningskjeder. Den kan også øke gjeldsbyrden for land med dollar-denominert gjeld, noe som kan føre til økonomiske kriser i fremvoksende markeder. I tillegg kan en sterk dollar tiltrekke seg kapital fra andre økonomier til amerikanske aktiva, redusere globale investeringer, og skape volatilitet i råvarepriser som ofte er priset i dollar. Dette samlet sett kan ha en dempende effekt på global økonomisk vekst og stabilitet.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Rune
Rune
25.08.2023 10:34

Til Roger B. Jeg fant ikke noen direkte e-post adresse så jeg stiller saken her. Kan du/dere sette opp en blogg som omhandler hva som potensielt vil skje når krigen i Ukraina er over og en fredsavtale er på plass? Hva vil skje med gass, olje og andre typer selskaper. Er det områder som da kan være mer aktuelt å investere i og andre som man bør komme seg ut av. Håper det er mulig å få til iet blogg innlegg om dette temaet. Hva er utsiktene i markedet internasjonalt og nasjonalt båd pro/con når krigen er over.