Gå til hovedinnhold

Flyttet pensjonskontoen – vil samle sparingen i Nordnet

Morten Marcussen Johansen (23) ville samle all sparing i Nordnet for å få bedre kontroll på egen pensjonssparing.

Bilde over: Morten Marcussen Johansen jobber som elektriker, er opprinnelig fra Trondheim, men bosatt i Oslo. Han er opptatt av sparing og pensjon. (Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.)

Morten sjekket betingelsene som arbeidsgiveren hadde hos sin pensjonsleverandør, men han ønsket et bredere utvalg av fond, samt tilgang på billige indeksfond. Valget falt på Nordnet, hvor han allerede hadde sin private sparing.

– Det var viktig for meg å kunne ha pengene 100 prosent i globalt indeksfond, samtidig som jeg selvsagt ønsket så lave kostnader som mulig, uttalte Morten til Dagbladet nylig.

På drøye to år har Morten hatt 13 prosent avkastning på pensjonskontoen sin. Det er om lag det samme som han ville hatt dersom har hadde blitt værende i DNB, i den offensive spareprofilen har hadde der. I samme periode (17.2.21-17.4.23) har Nordnet Global Indeksfond ESG gitt en avkastning på hele 30 prosent.

– Da jeg flyttet pensjonskontoen min til Nordnet startet jeg dessverre med å bryte den langsiktige strategien jeg hadde på min private sparing – å spare i globale indeksfond. Jeg fordelte i steden pengene på tre fond, JPM US Technology, KLP Fremvoksende Markeder Indeks og Storebrand Renewable Energy. Det gikk ikke så bra, så jeg gikk tilbake til min indeksfond-strategi, og overførte pengene til Nordnets globale indeksfond. Siden har jeg ikke sett meg tilbake, og har ingen plan om å endre strategien med 100 prosent global indeks. Dette gir meg den diversifiseringen jeg trenger, utdyper Morten ovenfor Nordnet.

– Jeg har mer enn 40 år foran meg i arbeidslivet, og sover godt med 100 prosent aksjeandel og betydelige svingninger underveis. Det vil trolig gi meg en høyere pensjon når den tid kommer.

– Hvordan avkastningen blir framover, er det jo umulig å si noe om, men kostnadene er det i hvert fall mulig å kontrollere. I dag betaler jeg 0,19 prosent i forvaltningsgebyrfor et globalt indeksfond, og med så lave kostnader blir det mer penger til pensjon, sier han.

For lite snakk om jobb-pensjon

Morten mener det er for lite snakk om hvilken aksjeandel man har i pensjonsordningen som arbeidsgiver tilbyr.

– Du trenger ikke å være fondsforvalter for å skjønne at det lønner seg å ha høy aksjeandel i sparingen når det er lenge igjen til du skal gå av med pensjon. Mange går kanskje 40 år i yrkeslivet med en lav aksjeandel, og taper massevis av pensjon, utttaler han videre.


Alle kan flytte pensjonskontoen sin

1,9 millioner nordmenn har i dag en egen pensjonskonto. Jobber du i en privat bedrift med innskuddspensjon, får du automatisk egen pensjonskonto der arbeidsgiveren din sparer til pensjon. I dag kan alle arbeidstakere selv bestemme hvor og hvordan pensjonsmidlene skal plasseres. Men svært få benytter seg av denne muligheten.

Siden innføringen av egen pensjonskonto i februar 2021 har bare 4-5 prosent av arbeidstakerne – 80 000 personer – flyttet sin egen pensjonskonto til en selvvalgt leverandør, viser tall fra Finans Norge. Litt over 15.000 av disse har valgt Nordnet som «hjem» for pensjonskontoen.

– De som velger å flytte pensjonskontoen til Nordnet oppgir følgende årsaker til valget: De ønsker å samle all sparing på ett sted, de ønsker å forvalte pensjonen selv og vil ha et bredt utvalg av fond og ETFer samt at de ønsker rimelige indeksfond, forteller Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Han opplyser at om lag halvparten av de som har flyttet pensjonskontoen til Nordnet har valgt å plassere pensjonen i Nordnet Alderstilpasset Pensjon, som er en pensjonsprofil med ulike internasjonale indeksfond – hvor aksjeandelen er 100 % frem til 55 år, med gradvis nedtrapping av aksjeandel frem til 75 år. Dette er den mest offensive pensjonsprofilen i det norske markedet i dag.

– Jeg mener altfor mange har for lav aksjeandel i pensjonssparingen sin. Skal du spare i flere tiår, bør du tåle at verdiene svinger underveis. Husk også på at mesteparten av pensjonen din kommer fra folketrygden, og den er garantert. Den beste måten å øke forventet avkastning, og dermed øke framtidig pensjon, er å heve aksjeandelen i pensjonssparingen og redusere kostnadene, mener spareøkonomen.

PS: Hvis du flytter pensjonskontoen din til en selvvalgt leverandør vil du motta en standard kompensasjon for kostnader din arbeidsgiver betaler i dag, som skal gå til å dekke kostnadene hos din nye pensjonsleverandør. Les mer om dette her.

Flytt pensjonskonto til Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer