Gå til hovedinnhold

Min fremgangsmåte og investeringsprosess som investor

Det er verdt å ta innover seg at de aller fleste av oss (inklusive meg selv) bruker for mye tid og ressurser på irrelevante hendelser i aksjemarkedet. I dette innlegget skal jeg fortelle deg hva jeg som investor prøver å luke ut, samt hva jeg heller bruker all min tid på i min investeringsprosess.

«Tid er penger» hører man, og dette har i alle fall historisk vært riktig i aksjemarkedet. Aksjekjøp er en «billett» til fremtiden, og har man tro på at verden skal gå fremover så har det lønt seg å være med på næringslivets kapitalbygging – aksjemarkedet. På en annen side kan sikkert hver og en kjenne seg igjen i at man gjerne leser x-antall artikler hver dag, alt i fra rapporter om at oljelagrene har økt til at det er krise i supply og offshore-sektoren. All denne informasjonen gjør noe med deg som menneske, man blir glad, redd, bekymret eller overlykkelig, alt ettersom hvilke selskaper man er investert i.

Følelser og psykologi er en kjent og sentral faktor i aksjemarkedet, og man kan fort gå fra å være depressiv til å bli en gryende optimist, alt ettersom hvordan kursene svinger i forhold til din investering. Dette kan være slitsomt til tider, og jeg er 110 % sikker på at alle som enhver har følt på disse psykologiske faktorene fra tid til annen, det er en del av det å være menneske.

Så, kan man legge menneskelige følelser til side?

Svaret på det er kort og godt nei, aksjemarkedet vil alltid være preget av psykologi, et godt eksempel på dette er bare å se på siste ukers aktivitet på verdens børser. Frykt for svakere globale konjunkturer, invertering av rentekurver og et høyt priset aksjemarked kan være nok til at kursene korrigerer ned. Vi er mennesker som styres av følelser- og de er ikke alltid logiske.
Så, hva kan man da som investor gjøre for å bli bedre på akkurat dette, takle sine følelser? Mitt svar på dette er å være selektiv i hva du tar inn av informasjon. I dette innlegget skal jeg fortelle dere hva jeg personlig ikke fokuserer på i min investerings prosess, og det har hjulpet meg til å bli flinkere til å ta rasjonelle valg til fordel for å selge alt med en gang ting stormer i media.

Effektiv investeringsprosess

Som investor må man ha evne til å luke ut støy, og ikke minst skille vanlig markedsuro fra store økonomiske kriser. Dette er ikke lett, og det er gjerne en kjensgjerning at man ikke ser en boble før den sprekker. Under viser jeg seks punkter som jeg selv bruker for å kartlegge et selskap som jeg tror vil prestere godt over tid.

  • Selskapsrapporter
    Kvartals- og årsrapporter er kanskje det viktigste du som investor har for å orientere om et selskap. Her har man finansielle data som forteller noe om historikken til selskapet, hvordan de har prestert og hvordan ledelsen ser for seg verden frem i tid. Jeg anbefaler deg å bruke mye tid på dette, ledelsen kjenner også markedet selskapet opererer i godt, og man kan hente mye informasjon ut i fra hva ledelsen skriver om markedsstatus.
  • Drivere
    Hva som er driverne for et selskap eller bransje synes jeg er viktig. Er det for eksempel et helseselskap som driver med diabetes, kan det være smart å studere hvordan prognosene for denne sykdommen sannsynligvis kommer til å utvikle seg over tid. Dette vil være en viktig faktor for at ditt selskap skal øke salget og generere økt inntjening over tid.
  • Sektorrapporter og bransjeinformasjon
    Jeg bruker mye tid på å lese rapporter fra bransjeorganisasjoner. Dette gjør jeg av den enkle grunn at jeg har mer tiltro til en som jobber med fisk hver dag, enn en som sitter og følger sektoren på avstand. Derav legger jeg mer vekt på hva for eksempel oppdretterne sier om laksemarkedet fremover, enn hva en analytiker sier. Bransjefolk har nisjekunnskap om sin spesifikke sektor, og har mange års erfaring på hva som er spesifikk for denne industrien, enn hva en analytiker har.
  • Trender
    Hva som er “på moten” i verden er alltid et godt utgangspunkt å studere. Jeg bruker mye tid på å orientere meg på trender, både innenfor sektorer, bransjer og rent makroøkonomisk. Ved å være oppdatert på ulike trender i aksjemarkedet, vil du som investor ha en “edge” i forhold til markedet. Man vil da ha mulighet til å “ri bølgen” så lenge denne varer, og som man har hørt utallige ganger før: en trend varer alltid lengre enn du tror.
  • Renter
    Jeg bruker ikke mye tid på renter, men jeg bruker akkurat så mye tid på det at jeg får med meg utvikling av de viktigste rentene i verden. Jeg mener dette er viktig å vite for deg som investerer i aksjer da rentemarkedet er en «konkurrent» til aksjer. Altså, ved en høyere rente kan man få mer avkastning på statsobligasjoner, som vil gjøre at mer kapital flyttes over til nettopp dette. Derav bruker jeg som investor litt tid på å studere denne utviklingen.

Hva kan man da konkludere med?

Gjennom årenes løp som aktiv deltaker i aksjemarkedet har jeg lært meg å «se gjennom» en del markedsstøy og heller fokusere på at jeg velger selskaper som jeg mener har potensiale over tid til å generere inntjening. Jeg blir fortsatt grepet av psykologien, men jeg prøver til stadighet med de teknikkene jeg har ramset opp over, å bli bedre til å sile unna en del informasjon som er uvesentlig for de selskapene jeg er investert i.

Moralen her er vel egentlig at jeg råder DEG som investor til å være selektiv i hva du bruker tid på i din investeringsprosess. Klarer du dette, og finner selskaper som har en solid finansiell performance over tid kombinert med langsiktighet vil du gjennom årenes løp tjene gode penger i aksjemarkedet.

«Everybody gets so much information all day long that they lose their common sense» — Gertrude Stein

Her kan du lese mine siste porteføljeoppdateringer.


Disclaimer:
Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøp- eller salgsanbefalinger, men skal snarere gi leseren innsikt og kunnskap om sparing og investering.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
23.04.2019 22:15

Mye bra her, Mads. Veldig enig ang. å lytte til analytikere. Og ikke minst såkalte eksperter i DN og Hegnar. Artikler med overskrifter som “Kjøp disse aksjene nå”. Eller “Disse aksjene vil bli vinnere i år”, leser jeg absolutt ikke. Er det ikke Hermanrud e.l. som har uttalt i flere år at eiendomsmarkedet skal synke i år (igjen). Før eller senere får han sikkert rett….? Ellers lærte jeg allerede før du var født, at månedlig sparing (i fond eller aksjer) vil utjevne opp- og nedturer. Kommer det et krakk, får du veldig billige aksjer/fondsandeler. Hvis man har denne strategien, og… Les mer »