Den irrelevante debatten om Bitcoins og kryptovaluta!

Definisjonen av en boble er en aktivaklasse som blir blåst opp av spekulasjonsmani (luft), som til slutt sprekker i den forstand at prisen faller kraftig. Det langsiktige utfallet trenger dog ikke å være negativt. Tulipaner og tildels gullprisen, har blitt lagt på historiens gravhaug som spekulasjonsobjekter, men hva med internettaksjer etter IT boblen? Finansaksjer etter finanskrisen?

Poenget mitt er at alt snakk om boble, får en til å tro at Bitcoin skal slutte å eksistere bare prisen faller tilbake, og det blir kroken på døren for alt som truer eksisterende maktstrukturer i finansbransjen. Fokuset på prisutviklingen skaper dermed skylapper for hva dette egentlig dreier seg om.

Det er godt mulig risikoappetitten til private spekulanter svekkes hvis bitcoinkursen halverer seg raskt, men den har allerede åpnet døren til kryptovalutaverden for nærmere 4 millioner mennesker. Det betyr at kommende blockchainløsninger, digitale kontrakter og finansieringsmuligheter kan ha en lysende fremtid.

Mange jeg snakker med til daglig eier aldri Bitcoins mer enn noen sekunder, da de kun bruker det til å veksle seg inn i ulike ICO’er. De eier aldri Bitcoins som langsiktig spekulasjonsobjekt. Hvorfor? Den har ingen praktisk anvendelse for dem annet enn til veksel fra norske kroner eller dollar, der inngangsportene er mange og enkle. Personlig er jeg opptatt av hvordan blockchain og kryptovaluta forandrer selskapers muligheter til å 1. hente penger til prosjekter 2. omsette risikoen i et annenhåndsmarked så raskt som mulig.

“Det reduserer nemlig totalrisikoen for investoren”

De som har handlet ICO’er og tokens på Ethereumplattformen har forhåpentligvis sett litt av fremtiden allerede. Her kan du enkelt skissere opp hva du trenger penger til, du må stille med et godt mannskap og forstå hvordan investorene kan få tilbake pengene sine gjennom en investering.

Eier du en token, kan du omsette den til fiat penger 24 timer i døgnet 7 dager i uken. Plutselig stod vi med bena godt plantet midt i et globalt uregulert finansmarked som fungerer overraskende godt. Antall svindler er forsvinnende lavt, kanskje fordi noe forandret seg med AirBNB og Uber.

“du sjekker faktisk digitale referanser, som bygger tillit!”

Initial Coin Offerings og den enorme utviklingskraften som nå er i gang på enkelte strukturprosjekter; desentralisert handel, børser, betalingsformidling, prisingsorakler, juridisk compliance, opphavsrettigheter m.m hadde aldri skjedd uten en stor oppgang i referansevalutaen Bitcoin. Dette skapte $240 milliarder i risikokapital, som enkelt kan pløyes inn i disse prosjektene. Flere av initiativene dreier seg nå om tokenized equity. Der du eier aksjer i et selskap, men aksjene er lagt på en smartkontrakt og kan omsettes som kryptovaluta, i full compliance med aksjelovene i de landene det gjelder. How you like them apples?

Så tilbake til det som er på alles lepper om dagen, selve Bitcoins kursen. Vet dere hvorfor noe stiger i pris? Trommevirvel: Fordi etterspørsel overstiger tilbudet. Alle kjenner tilbudet i Bitcoins, det er offentlige tall, og det blir ikke mer enn 21 millioner av dem. Etterspørselen derimot har eksplodert, og da går prisen opp. Fullregulerte og amerikanske Coinbase signerer over 100.000 kunder om dagen. Det er mennesker som aldri kommer til avlære seg hvordan blockchain fungerer, eller “aldri røre” digital kontrakter igjen, tvert derimot. Jeg startet min humpete finanskarriere med en skikkelig opptur i Opticom og Birdstep for 17 år siden, og har ikke mistet interessen siden.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
17.12.2017 19:32

Velidig spennende dette nå ja. det er jo noe som kommer til og smelle videre opp nå vil jeg jo tro. nå har det seg slik at jeg kom over en side som lar meg vist nok kjøpe bitcoin og får $10 gratis. er dette faktisk noe som er uekte eller hva ? du kan jo se på siden her https://coinbasebitcoinnor.wixsite.com/website/single-post/2017/10/24/Coinbase-Bitcoin-Norge

Gjest
Gjest
18.12.2017 02:02

Jeg synes det er artig at du nevner Opticom som i sin tid var høyere verdsatt enn Norsk Hydro med sine gigantiske divisjoner: Aluminium, gjødsel (Les: Yara) og olje og gass. Bare så synd at du ikke sier noe ting om den totale kollapsen som måtte komme i Opticom.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
21.12.2017 12:33

Kommentaren var nok ment for de som kjenner utviklingen til Opticom.