Gå til hovedinnhold

Derfor er forlengelsen av OPECs produksjonskutt strukturelt bullish for olje

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

OPECs beslutning om å forlenge produksjonskuttene i ni måneder var ingen overraskelse, og markedene priset dette inn allerede før møtet den 30 november. Oljens stadig mer backwardiserte futureskurve og de siste prisstigningene har imidlertid ikke bare frikjent OPECs beslutning om å bremse tilførselen, men oppmuntrer nå andre oljeproduserende land til å delta i kuttene. Dette viser de oljeproduserende landenes økte vilje til å til kollektive produksjonskutt for å motvirke trusselen fra skifer og tvinge oljeprisene opp. Den økende skiferproduksjonen har tidligere motvirket enhver tro på stigende oljepriser når det har kommet tegn på at OPEC har blitt enige om produksjonskutt. Denne gangen er det kanskje annerledes: ettersom at skiferprodusentene later til å slite med å utfylle de stadig større produksjonskuttene fra OPEC, kan det nå finnes strukturelle argumenter for et oppsving i oljekursene.

Slik kan en investor posisjonere seg med korte, girede og Delta 1 olje-ETPer

Investorer med en 3x giret olje-ETP ville ha tjent 14,9 % i løpet av november, mens oljefutures steg 5,6 % i samme periode.
I artikkelen nedenfor fokuserer vi på hvordan oljeinvestorer kan uttrykke deres syn på olje ved å bruke korte og girede olje-ETPer og/eller olje-ETCer uten giring.

De strammere betingelsene støtter en backwardation for olje.

Dette er første gang olje er i backwardation siden 2014. Dette illustreres av positive og nær positive spreader på front futureskontrakter for henholdsvis Brent og WTI, som vist i figur 1.
Da spreaden avspeiler prisforskjell mellom korte og firemånederskontrakter, indikerer en positiv spread en backwardisert futureskurve, og at lengre kontrakter er billigere enn korte kontrakter. Motsatt innebærer en negativ spread at markedet er i contango, hvor lengre kontrakter er dyrere enn korte kontrakter.

Siden 2014 har WTI hatt en dypere contango enn Brent. Dette skyldes at WTI er det viktigste referansemålet for amerikansk olje, og er mer følsom for amerikansk skiferproduksjon, som har hatt en vedvarende overproduksjon de siste årene. Denne overforsyningen har gitt en større spread på korte kontrakter enn for Brent, og har også økt spreaden for WTI-Brent til 7 dollar – det høyeste nivået siden 2015.

Til tross for dette driver de stadig vedre vilkårene for Brent og WTI begge disse tilbake til backwardation, som kan ses av at USAs oljelagre har falt 15 % siden toppen i midten av mars. Dette skyldes trolig at Russland og OPEC oppfyller produksjonsmålene, med kombinerte forsyningskutt på over 1,5 millioner fat per dag (bpd), som mer enn utligner produksjonsøkningen på 1,1 millioner per dag utenfor OPEC. Den globale oljeproduksjonen har krympet med 400 000 bpd så langt i år, og den fortsetter å falle.
Oljens stadig mer backwardiserte futureskurve og de siste prisstigningene har ikke bare frikjent OPECs beslutning om å redusere tilførselen, men oppmuntrer nå andre oljeproduserende land til å delta i kuttene. Ta for eksempel Nigeria. Etter å ha vært unntatt fra den opprinnelige OPEC-avtalen, har landet nå tilbudt å bidra til fremtidige kutt, muligens sammen med ikke-OPEC-medlemmene Turkmenistan og Usbekistan.

Disse bidragene gjør i seg selv lite for å dempe den globale oljeforsyningen. Imidlertid viser de økt vilje fra de oljeproduserende landene til kollektive produksjonskutt for å motvirke trusselen fra skifer og potensielt drive oljeprisene opp. Dette gir muligheter for oljehandel.

Verktøy til å uttrykke dine forventninger

Vi tror at tidspunktet nå kan være ideelt for investorene for å vurdere korte og girede olje-ETPer, som tillater både bullish og bearish posisjoner i olje. Investorer kan også vurdere veddemål om større eller mindre spread mellom WTI og Brent. Like viktig er de girede ETPenes evne til å øke kapitalens effektivitet. Eksempelvis krever en 3x giret olje-ETP kun en tredel av kapitalen i forhold til en posisjon uten giring for å oppnå samme eksponering.

Investorer som søker en kostnadseffektiv måte å investere i olje, kan vurdere ETCer uten giring. Disse investeringsproduktene har ikke daglig rentetilskrivning, som deres girede motstykker. Den lavere volatiliteten gjør at de passer bedre til buy-and-hold-investeringer.

Investorer som tenker i disse banene, kan vurdere følgende produkter:

Produktnavn Børskode ISIN
Boost WTI Oil 3x Leverage Daily ETP O1LL DE000A133ZT6
Boost WTI Oil 2x Leverage Daily ETP 2OIL DE000A2BGQX7
Boost WTI Oil 1x Short Daily ETP OI1S DE000A2BGQW9
Boost WTI Oil 2x Short Daily ETP 2OIS DE000A2BGQY5
Boost WTI Oil 3x Short Daily ETP O1LS DE000A2BGQ05
Boost Brent 3x Leverage Daily ETP 3BFM DE000A2BGQZ2
Boost Brent 3x Short Daily ETP 3BFS DE000A133ZV2
Boost WTI Oil ETC 0LJC DE000A18HC25
Boost Brent Oil ETC 0LJD DE000A18HC33
Alle data stammer fra WisdomTree og Bloomberg, med mindre annet er angitt.
Dette materialet er utarbeidet av WisdomTree og tilknyttede selskaper, og er ikke ment å være noen investeringsrelatert prognose, analyse eller rådgivning. Materialet utgjør ingen anbefaling av, tilbud om eller forespørsel om kjøp eller salg av verdipapirer eller om å iverksette noen investeringsstrategi. De uttrykte oppfatningene gjelder på fremstillingsdatoen, og kan endre seg i takt med at betingelsene etterfølgende endrer seg. Informasjonen og oppfatningene i dette materialet baserer seg på både våre egne og eksterne kilder. Derfor gis det ingen garanti for at de er nøyaktige eller pålitelige, og WisdomTree, selskapets ledere, ansatte og agenter aksepterer på ingen måte noe som helst ansvar for feil eller utelatelser. Det overlates fullstendig til leserens eget skjønn om han vil stole på informasjonen i dette materialet. Tidligere resultater er ingen pålitelig indikator på fremtidig utvikling.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer