Gå til hovedinnhold

Bred nedgang i Asia i natt; Fed-sjef Powell i fokus

Etter flere dager på rad med oppgang, snudde stemningen på Wall Street brått torsdag. Nedturen ble utløst av Fed-sjef Jerome Powell som snakket markedesrentene opp.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 10. november

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,4%, eller innenfor intervallet [-0,8, 0]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:57 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,5 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1 prosent i snitt i går.
  • TransDigm Group Inc (8,7%), Walt Disney Co (6,9%), Tapestry Inc (3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Becton Dickinson and Co (-9,3%), Corteva Inc (-8,5%), Axon Enterprise Inc (-6%), endte på bunn.

Etter flere dager på rad med oppgang, snudde stemningen på Wall Street brått i går. Nedturen ble utløst av Fed-sjef Jerome Powell, som i en tale uttrykte at de (Federal Reserve) ikke er overbevist om at kampen mot inflasjonen er vunnet. Investorene tolket hans uttalelser som mer haukaktige enn de som ble presentert under rentemøtet for litt over en uke siden.

Federal Reserves potensielle endring i retorikk kan være et strategisk trekk for å temperere markedsoptimisme og forhindre overoppheting, gitt den raske oppgangen i aksjemarkedene etter deres siste rentemøte. En mer haukaktig tone fra Fed-sjef Jerome Powell tyder på en forsiktig tilnærming til inflasjonskontroll, selv på bekostning av markedssvingninger.

Sentralbankens utfordring ligger i å kommunisere sin politikk klart uten å underminere markedstilliten eller hindre økonomisk vekst, og balansere mellom transparens og nødvendigheten av å styre forventninger i en usikker økonomisk tid.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,7 prosent i snitt fredag morgen.

De asiatiske børsene falt i natt, som en direkte følge av de negative reaksjonene på Wall Street etter Fed-sjef Jerome Powells haukeaktige kommentarer. Dette understreker hvordan global finansiell sammenkobling fører til at politiske signaler fra USAs sentralbank kan ha umiddelbar innvirkning på internasjonale markeder. Det er naturlig å anta at den negative stemningen i USA og Asia vil smitte over på børsene i Europa i dag, i alle fall i åpningsminuttene.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 80,4 dollar per fat, ned -0,9 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -1,3 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 11,21 NOK, 10,92 SEK, 6,99 DKK og 0,94 EUR, mens 1 EUR koster; 12 NOK, 11,65 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,02 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,61).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Dollaren gjorde et aldri så lite hopp i går kveld, godt hjulpet av en markant oppgang i markedsrentene etter Powells rentesnakk. At aksjemarkedene i både USA og Asia falt på disse rentebevegelsene illustrerer den dyptgående effekten amerikansk pengepolitikk har på den globale økonomien.

En sterkere dollar og stigende amerikanske renter kan tiltrekke internasjonal kapital til USA. Dette kan potensielt føre til kapitalflukt fra fremvoksende markeder, påvirke global handel og øke gjeldsbetjeningen for land med dollarbasert gjeld.

Disse bevegelsene understreker hvor tett sammenkoblet verdensøkonomien er, der Feds beslutninger ikke bare former de økonomiske utsiktene innenlands, men også har omfattende konsekvenser for internasjonal økonomisk stabilitet og vekst.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer