Gå til hovedinnhold

Bli kjent med “Robin_Øvrebø” på Shareville

Etter siste intervju med “Atlas 01” har flere kontaktet oss for å dele tankene sine om egne investeringer. Det syns vi er kjempebra – fortsett med det! Send oss en melding til brukeren vår “Nordnet Norge” på Shareville så tar vi kontakt.

Robin_Øvrebø” er ikke bare aktiv på Shareville, han blogger også her på nordnetbloggen.

Nordnet: Husker du den første aksjen du eide?

Jeg startet faktisk med råvarer etter å ha lest boken «Hot Commodities» av Jim Rogers, men det varte ikke lenge før jeg startet med aksjer i stedet. Mitt første aksjekjøp husker jeg veldig godt. Jeg kjøpte Golden Ocean i 2007 etter tips fra en kamerat på videregående. Men jeg hadde ingen peiling på hva jeg drev på med. Det var ren gambling.

Nordnet: Hvilken eller hvilke bransjer interesserer deg mest?

Først og fremst er det viktig at jeg forstår selskapet og produktene. Jeg liker stabilitet og forutsigbarhet. Videre, så liker jeg bransjer hvor selskaper har et monopol eller at flere av selskapene kan tjene penger. Jeg synes forsikringsbransjen er interessant, hvor flere av de norske selskapene tjener gode penger. Jeg liker også bransjer som er knyttet opp mot konsum, som for eksempel bryggerier. Mindre sparebanker som i større grad driver med tradisjonell bankvirksomhet kan også være interessante. Motsatt synes jeg det er vanskelig å vurdere og analysere selskaper innen eksempelvis flybransjen, oljeindustrien, gruveindustrien og biotech.

Nordnet: Hvor søker du informasjon i forbindelse med investeringene dine?

Jeg leser årsrapporter til selskaper jeg finner interessante. Det er den viktigste kilden til informasjon. Jeg ser på årsrapporter flere år tilbake i tid, for å få et bilde av utviklingen. I tillegg abonnerer jeg på et amerikansk nyhetsbrev som heter Singular Diligence, som utgis av Geoff Gannon, Quan Hoang og Tobias Carlisle. De analyserer ett kvalitetsselskap i måneden. Det gir 12 virkelig gode ideer i året. Nyhetsbrevet er 21 sider med analyse og i større grad selskapsanalyse enn det er aksjeanalyse. Jeg er veldig inspirert av deres tilnærming til investeringer. I tillegg leser jeg blogger som for eksempel https://punchcardblog.wordpress.com/ og www.gannonandhoangoninvesting.com. Gurufocus og SeekingAlpha er også nyttige sider. Liker også godt det Thorleif Jackson skriver på den danske nordnetbloggen. Det er mye gratis informasjon der ute som er veldig nyttig.

Nordnet: Teknisk eller fundamental?

Jeg ser utelukkende på fundamentale forhold og er inspirert av verdiinvesteringer. Jeg forsøker å tenke at jeg er en privat bedriftseier som skal kjøpe hele selskapet. Jeg forsøker å forstå produktene, forretningsmodellen, konkurransefortrinnet, ledelsen, kapitalallokering, vekst og industrien selskapet opererer i.

Nordnet: Husker du en investering som du skulle ønske du aldri hadde gjort, og evt. lærte du noe av den?

Investeringer handler mye om å unngå store feil. Jeg har flere eksempler på feilinvesteringer og de er nesten like viktige som suksesshistoriene. Jeg kjøpte aksjer i Jinhui til rundt 22 kroner på grunn av at selskapet var billig og med den tro på at tørrlastmarkedet vil komme tilbake. Dette lærte meg imidlertid at det hjelper ikke om selskapet er en vinner i sin bransje, så lenge økonomien til bransjen er dårlig. Forutsigbarhet og stabilitet er veldig viktig for å unngå value traps. Et annet eksempel er Gazprom som er billig på multipler, men har for stor politisk risiko. Det er nesten umulig å forstå hva som foregår i Gazprom. Dette lærte meg at det er lurt å finne selskaper som inviterer til analyse – som er enkle å forstå.

Nordnet: Er det en aksje du vil anbefale og hvorfor?

Jeg mener alle selskapene i min portefølje er kvalitetsselskaper, men jeg vil gjerne trekke frem tre selskaper.

Aksje- og fondskonto

Investeringskonto Zero

Ekornes ble analysert i februarutgaven til Singular Diligence. De mener selskapet har en 41 % sikkerhetsmargin og at de er en «hidden champion» i møbelbransjen. Stressless-brandet er veldig sterkt. Eier ikke aksjer i selskapet nå, men vurderer sterkt å kjøpe.

Favorittselskapet mitt er imidlertid Kopparbergs Bryggeri, som produserer verdens mest solgte cider. Selskapet har flere verdidrivere som gjør at nedsiden er begrenset, mens oppsiden potensielt kan være stor. De opplever sterk vekst, marginekspansjon og de betaler utbytte.

Min største posisjon er Babcock & Wilcox (BWC). BWC består av ulike virksomheter, men hoveddelen av inntjeningen kommer fra to kilder, som er kjernefysiske operasjoner og kraftproduksjon. De skal splittes i to i løpet av sommeren 2015. Førstnevnte er i monopolsituasjon og leverer atomkomponenter til US Navy. De vil være blant de mest stabile og forutsigbare selskapene i USA. Selskapet er ikke priset som det nå. Splittelsen av selskapet kan fungere som en trigger og føre til en høyere verdsettelse av selskapet. Kan fungere både som trade og som langsiktig investering. Jeg er inne med lange briller.

Nordnet: Takk for intervjuet!

Følg porteføljene til Robin her.

Bli medlem på Shareville du også. Klikk her for å komme i gang.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.05.2015 00:31

Har lest flere av postene til Robin her på bloggen. Begynner å bli litt for dumt at han hele tiden refererer til Singular Diligence. Blir det samme som å videreformidle f.eks Swedbanks analyser.