Black Friday – Dette er noen av aksjene vi kutter kurtasjen på

På Black Friday får du kurtasjefri handel på et utvalg amerikanske aksjer hos Nordnet. I tillegg til de 10 mest populære amerikanske aksjene kan du også velge å feire «Green Friday» og investere i såkalte cleantech-selskaper. Her kan du lese om de fem cleantech-selskapene du kan handle kurtasjefritt på Black Friday.

Se hele Black Friday-tilbudet her.

Cleantech er et ganske nytt begrep. Hvordan skiller det seg fra fornybar energi, og hvilke selskaper kan man investere i innen denne sektoren?

Selskaper som kategoriseres innen «clean technology» produserer eller distribuerer clean energy eller ren energi. Dette begrepet skal ikke forveksles med fornybar energi, da cleantech inkluderer alle energikilder som ikke kommer fra olje eller kull. I tillegg til vind, sol og vannkraft, er naturgass, ren kullkraft, brenselceller og energi fra avfallsforbrenning eksempler på cleantech. «Clean energy» tar altså ikke sikte på at energikildene skal være helt fri fra å bidra til forurensning – men bidra mindre til forurensning enn olje og kull.

Listen nedenfor er hentet fra Motley Fool og Investing News Networks sitt utvalg av nordamerikanske selskaper som er populære innen ren energi. Utvalget fokuserer først og fremst på selskaper som jobber med fornybar energi.

Vannkraftskongen – Brookfield Renewable Partners

Et investeringsselskap med en av de største porteføljene av selskaper som generer elektrisitet fra fornybare energikilder. Selskapene de er investert i operer i 15 forskjellige land og kontrollerer 217 vannkraftverk i 82 forskjellige elvesystemer. I løpet av det siste året har selskapet steget hele 64 %.

Høytavkastende vindkrafts- og solenergi selskap – TerraForm Power

TerraForm Power eier rettigheter til å produsere energi fra vind og sol. 63 % av porteføljen består av vindkraft og 37 % av solkraft. Gjennom å selge den genererte elektrisiteten på langtidskontrakter, har selskapet sørget for en stabil og forutsigbar cashflow. Med en sjenerøs utbyttepolitikk har selskapet blitt en populær aksje blant utbytteinvestorene, og har steget omtrent 38 % på børs det siste året.

Solcellepaneler med tynn-film-teknologi – First Solar

First Solar produserer solcellepaneler og har funnet opp en tynn-film-teknologi som muliggjør raskere og billigere produksjon sammenlignet med deres konkurrenter. Selskapet har så langt rapportert et marginalt overskudd med en omsetning på 546 millioner dollar det siste kvartalet (Q3 2019). Aksjekursen har steget omtrent 28 % det siste året.

Konverterer likestrøm fra solcellepaneler til vekselstrøm – Enphase Energy

Selskapet, Enphase Energy, operer innen solkraft der de designer og utvikler så kalte «mikroiverteringssystem» for boliger. Systemene er utviklet av selskapet, og konverter likestrøm fra solcellepaneler direkte til vekselstrøm for bruk eller eksport. Selskapet har hatt en utrolig utvikling på børs det siste året, med en utvikling på omtrent 280 %.

Bioraffinderier – Renewable Energy Group

Som navnet indikerer så fokuserer Renewable Energy på produkter og tjenester innen fornybar energi. Selskapet eier 14 bioraffinerier i USA, der de omdanner bioråvarer som kjemikalier og naturlig fett til energi. Selskapet er ned omtrent 37 % i år etter en sterk økning på 73 % de siste 3 årene.

Selskap Børsverdi (mil usd) P/E P/S Resultat (mil usd) Utvikling 1. år
Enphase Energy 2369 56,0 4,7 45,2 281,3 %
Brookfield Renewable Partners 8209 143,6 2,7 74,1 63,9 %
TerraForm Power 3250 -39,4 3,4 -82,5 37,9 %
First Solar 5732 -396,9 2,4 -13,8 27,7 %
Renewable Energy 654 -7,2 0,3 -83,2 -37,4 %

Tall per 27/11/19. Merk at tilbudet kun gjelder for aksjene notert i USA og ikke sekundærlistinger på andre markedsplasser.

Hva tror du om fremtiden for cleantech-sektoren? Har du selv noen favoritter? Del gjerne med oss i kommentarfeltet nedenfor.

Når du handler aksjer notert i en annen valuta er det flere ting du må være klar over. Dette er det viktigste du må huske på.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
6 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Ted
Ted
27.11.2019 17:44

Vil det kun være Brookfield-aksjen på USA-børsen som får gratis kurtasje eller også den som handles på Kanada-børsen?

Nordnet
Nordnet
Svar på  Ted
28.11.2019 09:46

Bra spørsmål Ted! Tilbudet vil kun gjelde de som er notert på USA-børsen.

Innlegget er oppdatert med denne informasjonen nå.

Andreas
Andreas
28.11.2019 02:15

Hvem er de 10 populære aksjene?

Nordnet
Nordnet
Svar på  Andreas
28.11.2019 09:44

Det kommer mer informasjon om hvilke aksjer som inngår i tilbudet på fredag. Men jeg kan røpe at blant annet Apple, Coca-Cola og Alibaba Group er blant aksjene som kan handles kurtasjefritt 🙂

Espen
Espen
28.11.2019 12:09

Jeg ser at “Brookfield Renewable Partners” har belåningsgrad, men ikke “TerraForm Power”.
Fikser dere det?

Marius
Marius
29.11.2019 06:51

Om jeg ikke tar feil er det ingen kjøpere eller selgere av to aksjer du nevner ovenfor; Renewable Energy Group INC og Brockfield Renewable partners L.P Er dette bare meg eller er det ingen mulighet til å i det hele tatt kjøpe disse aksjene?