Gå til hovedinnhold

“Battle of the giants” inn i solnedgangen

REC er en av våre mest handlede aksjer. Veldig mye av det som har drevet REC-kursen opp og ned har i grunn vært sektorrelatert, og man vil finne veldig parallelle kursbevegelser og trender ved å se på andre aksjer i samme sektor ute, for eksempel First Solar i USA eller Solarworld i Europa. Generelt er bildet en boom i aksjekursen på sol-selskapene frem til slutten av 2007. Fra 2008 og utover skjedde det en enorm vekst på tilbudssiden i produksjon av silisiumbaserte solceller, særlig i Kina. Det ble etablert et stort kapasitetsoverskudd, silisiumprisene falt og samtlige aktører sliter med å tjene penger. I år har sektoren dog gått bra, noe man ser i sektor ETF`en TAN.

Bakgrunn:

  • Det er ikke mangel på råvaren til produksjon av solceller, og vil ikke bli det. Silisium er det nest vanligste grunnstoffet på jordas overflate etter oksygen, og utgjør 27% av jordskorpens vekt. Sammen med oksygen kjenner du sannsynligvis silisium som kvarts og når du tråkker rundt på gråstein i norske fjell er det i hovedsak silisium du trår på.
  • Det er ikke ny teknologi å lage solceller på standard måte. Albert Einstein fikk nobelprisen i fysikk i 1921 for sitt arbeid med dette. Solceller har i mange år vært laget på samme måte, men industrialiseringen og produksjonsøkningen de siste år har fått ned enhetskostnadene. Prisene på sluttproduktet har falt, og det såpass mye at man nå er på “grid parity” i mange markeder. Det vil si at solceller er konkurransedyktige med andre energikilder også uten subsidier.
  • Det pågår mye ny forskning på utnyttelse av solen som energikilde. Eksempelvis forsøkes det å gjenskape kunstig den fotosyntesen som trær og planter benytter seg av. Kanskje er den største konkurrenten til REC på sikt ikke nye fabrikker i Kina, men unge studenter på et eller annet universitet… eller forskningsavdelingen til General Electric? Også konkurransen fra andre produksjonsformer er sterk. Sjekk Nanosolar som printer billige solceller som om det skulle vært avispapir. De har sterke eiere og har ikke tatt bryet med å bli børsnotert.

Hittil i år har nedgangen i silisiumprisene stoppet opp etter et fall på mer enn 90% siden 2008. En rekke aksjer i solsektoren har fått et formidabelt løft, inkludert REC. Det har dog ikke kommet noen etterlengtet oppgang i prisene… og så lenge det totale bildet preges av overkapasitet så sliter jeg litt med å sannsynliggjøre at vi skal få det heller.

Nå har REC blitt delt i REC Silicon (gamle REC) og REC Solar, som har steget som en rakett denne uken. REC Silicone eier en fabrikk for produksjon av silisium i USA, og REC solar eier fabrikk for produksjon av ferdige solcelle-produkter i Singapore. Et norsk meglerhus kjent for god kompetanse på energi (og et optimistisk grunnsyn) kom forrige uke med en analyse som hadde et kursmål på REC Silicon på 3,40. Utgangspunktet for denne verdien var at de så for seg at REC Silicon kunne oppnå en silisiumpris på USD 22/kg, samt at verdien på ekspansjonsmulighet på produksjonen ble satt til 1,40 dersom dette prisscenariet slo til. Dersom prisen på silisium i stedet er det vi vitterlig kan observere at den er, 17 USD/tonn  så er verdien på REC Silicons ekspansjonsmulighet negativ og verdien av eksisterende anlegg farlig nær null. At man i en industri preget av overkapasitet tillegger ekspansjonsmuligheter sterk positiv verdi er i seg selv litt artig, synes jeg. Kanskje Norske Skog skulle satse på en ny papirfabrikk for å få kursen til å gå?

I går skiftet store poster i REC-selskapene eier. Spetalen solgte REC Silicon for 210 millioner og kjøpte REC Solar for tilnærmet samme beløp. Ulltveit-Moe gjorde det motsatte med et salg av nesten samtlige aksjer han hadde (ca 250 mill NOK) i REC Solar og et tilsvarende kjøp i REC Silicon. Hvorfor gjøre de dette, og hvem får rett (om noen)? Vi vet ikke. Ulltveit-Moe er industrialist og sier han har tro på silisiumproduksjon. REC Silicon i USA har vitterlig en bra posisjon, og vil være et spennende case om silisiumprisene stiger. For REC Solar`s fabrikk i Singapore kan i grunn en fortsatt fallende silisiumpris en fordel, da det er en av de viktigste innsatsfaktorene deres. Spetalen er en dyktig spekulant. Mon tro om han ser REC Solar som en oppkjøpskandidat?

REC Silicon (tidl. bare REC), ukentlige priser. Kilde Infront.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For å få med deg alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
24.11.2013 00:30

Kan du dele regnestykket som tilsvarer negativ verdi på RECs ekspansjonsmulighet? Får det ikke til å gå opp :/