Gå til hovedinnhold

Finansministeren svarer på urettferdig dobbeltbeskatning (kildeskatt)

Finansministeren har svart på hvorfor utbytte fra utenlandske selskaper dobbeltbeskattes for personer med aksjesparekonto og fondskonto. Nordnet ønsker en utredning. Her er forslag til løsning.

Dette innlegget er skrevet av Anders Skar, daglig leder i Nordnet Norge, Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet og Tommy Dilling, daglig leder i Nordnet Livsforsikring (bildet over).

Nylig spurte stortingsrepresentant for Høyre, Heidi Nordby Lunde, finansminister Vedum følgende spørsmål: Vil finansministeren sørge for at utbytte fra utenlandske aksjer ikke dobbeltbeskattes for personer som sparer på aksjesparekonto og fondskonto?

I forrige uke kom svaret, som kan leses i sin helhet på stortingets nettside.

Vi i Nordnet hadde håpet på et litt mer positivt svar, men finansministeren setter døren på gløtt i slutten av svaret. Vi har ikke tenkt å gi opp kampen for småsparerne og hobbyinvestorene.

Den delen av svaret vi likte best var at finansministeren skriver at han er enig i at dobbeltbeskatning av utbytte fra utenlandske aksjer er uheldig. Da må Vedum og finansdepartementet rydde opp i denne urettferdigheten!

I svaret viser finansministeren til at norske holdingselskaper heller ikke får fradrag for betalt kildeskatt, siden holdingselskapene i mange tilfeller omfattes av fritaksmetoden, og dermed ikke skattlegges løpende for utbytter (skatt påløper først når aksjonæren i holdingselskapet tar ut penger fra selskapet). Har ikke holdingselskapet betalt noe skatt til Norge av utenlandsutbyttet, får man altså heller ikke noe fradrag for betalt kildeskatt i utlandet.

På samme måte som for holdingselskaper, vil personlige skattytere med aksjesparekonto og fondskonto også få utsatt skatt på aksjeutbytter. Dette gir en tilnærmet lik skattemessig behandling som å investere gjennom holdingselskap, skriver finansministeren i svaret.

Forslag til løsning på problemet

Hvis dobbeltbeskatningen skyldes en «periodiseringsutfordring», mener vi i Nordnet at problemet kan løses relativt enkelt: Kontofører (for eksempel DNB eller Nordnet) kan føre opp betalt kildeskatt som et ubenyttet fradrag i årsoppgaven som kan trekkes fra i norsk skatt når verdier tas ut av ordningene og skattlegges. Dette gjøres allerede i dag på ubenyttet skjermingsfradrag, så banker og meglerhus har systemene på plass, men mangler altså rettslig grunnlag for å behandle kildeskatt på samme måte.

Dagens regelverk rammer også skjevt og tilfeldig siden privatpersoner med aksjesparekonto kan kreve fradrag for betalt kildeskatt, såfremt skattyter har tilstrekkelig skattepliktig uttak på samme aksjesparekonto som kildeskatten har blitt belastet samme skatteår.

Nordnets oppfatning er at det heller ikke vil føre til mer kompliserende regler ved å rydde opp i hvordan kildeskatt håndteres på aksjesparekonto og fondskonto, noe finansministeren synes å forutsette. For disse to kontotypene vil resultatet være at kildeskatt betalt i utlandet vil beskattes på samme måte (men ulik periodisering) som ved vanlig direktesparing i utenlandske aksjer, som også er det naturlige sammenligningsgrunnlaget når man sammenligner spareformer for privatpersoner.

Vi imøteser en utredning for å få slutt på denne urettferdige dobbeltbeskatningen.

Les også:

19.4.22: Nordnets kronikk i DN i april 2022: «Urettferdig dobbeltbeskatning på fondskonto og aksjesparekonto»

22.4.22: Finansavisens intervju med Nordnetkunde Kjell Inge Grünewald, som eier utenlandske aksjer gjennom en fondskonto og må beskatte utbyttet i Norge og betale kildeskatt til utlandet.

25.5.22: Finansavisens oppfølgingssak: «Vil ikke endre dobbeltbeskatning»

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.09.2022 13:25

Skjer det noe i denne saken? Eller er det helt urealistisk å forvente en løsning med dagens regjering? Skattene økes på løpende bånd, men en uretttferdig dobbelbeskatning kan ikke rettes opp i. Syns det er helt utrolig at det skal gå årevis uten at dette tas tak i og har begynt å miste håpet.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.10.2022 07:35

Hei Fredrik. Nordnet sendte et høringssvar til Skatteutvalget for noen uker siden. LEs mer i dette innlegget; https://www.nordnet.no/blogg/horingssvar-om-urettferdig-dobbeltbeskatning-pa-utbytte-kildeskatt/
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
06.06.2022 20:04

Bra innlegg! Gitt at dette blir løst en gang si om 1-2 år. Vil Nordnet har mulighet til å etterbetale kildeskatt for de årene dere ikke har hatt anledning til å betale det ut ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.06.2022 10:29

Hei Andreas. Det er i så fall kundene som vil måtte korrigere skattemeldingene sine tilbake i tid for å få tilbakebetalt kildeskatt for tidligere år. Nordnet sitter ikke på kildeskatten som blir trukket- pengene sendes videre til skattemyndighetene i de respektive land.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.06.2022 13:14

Gjelder dette på både ASK og IKZ ? I innlegget i DN skisserer dere vel et alternativ der Nordnet fortsatt krever inn for kunden på IKZ (slik som dere har gjort tidligere) ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.06.2022 13:27

Hei Andreas. For Investeringskonto (IKZ) har Nordnet foreslått at Nordnet håndterer refusjon av kildeskatt på vegne av kundene, det stemmer. Hvis denne løsningen blir en realitet, blir det neppe mulig for Nordnet Livsforsikring å få etterbetalt kildeskatt – som igjen blir refundert til kundene. Men refusjon av fremtidig kildeskatt kan vi håndtere på vegen av kundene – såfremt vi får nytt lovverk.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.06.2022 18:27

Skjønner. For mange som har en større urealisert gevinst på IKZ og ikke skal bruke av porteføljen før om 10-20-30 år, kan det da lønne seg å (i verste fall) vente på et (forhåpentligvis) regjeringsskifte om 3,5 år. Det virker som en høyreregjering har det høyere på agendaen å rette opp i dette enn en sosialistisk regjering som ikke ønsker noe fokus på individuell sparing, men heller vil øke avhengigheten til staten og sanke sine stemmer gjennom det.