Gå til hovedinnhold

Har du et pensjonskapitalbevis, men jobber ikke i privat sektor? Pass på kostnadene!

Er du offentlig ansatt, alderspensjonist, hjemmeværende, arbeidsledig eller student? Da får du ikke din egen pensjonskonto. Har du pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold blir de stående der det er – trolig med høye kostnader.

Innføringen av egen pensjonskonto gir lavere kostnader for arbeidstakere i privat sektor, fordi pensjonsavtaler blir slått sammen. Det er alle glade for!

Men: Flere hundre tusen personer med pensjonskapitalbevis får imidertid ikke glede av lavere kostnader, siden de ikke vil få egen pensjonskonto. Dette gjelder offentlig ansatte, hjemmeværende, arbeidsledige, studenter og nordmenn som bor i utlandet – som har jobbet i en privat bedrift tidligere – og dermed har ett eller flere pensjonskapitalbevis. De vil fremdeles måtte betale høye kostnader for sine pensjonskapitalbevis.

Er du blant disse, bør du sjekke kostnadene og vurdere om du er tjent med å flytte pensjonsavtalene til et annet selskap. Samtidig bør du sjekke om aksjeandelen er tilpasset din alder og risikovilje. Og har du flere pensjonskapitalbevis bør du slå sammen disse.

Sjekk kostnadene på Finansportalen

Finansportalen.no har en oversikt over kostnadene for pensjonskapitalbevis. Det er som regel to typer kostnader: Administrasjonskostnader og forvaltningskostnader.

I oversikten fremgår det at alle de etablerte pensjonsleverandørene fremdeles har et årlig administrasjonsgebyr på pensjonskapitalbevis. De dyreste aktørene har årlige administrasjonsgebyrer på mellom 200 og 497 kroner for en liten avtale på 10.000 kroner. Det utgjør hele 2 til 5 % av pensjonssaldoen! Administrasjonsgebyret reduseres riktignok med størrelsen på avtalen, men det finnes mange små pensjonskapitalbevis. Forvaltningskostnader kommer i tillegg, og utgjør som regel mellom 0,15 og 1,3 % av saldoen.

De billigste aktørene er nykommere i pensjonsmarkedet som Kron, Nordnet og Duvi. Lave priser får også medlemmer i Nito (via Danica) og LO Favør (via Sparebank1), fremgår det av listen på Finansportalen.

Så til forvaltningskostnader: Dette er kostnaden du betaler for at pensjonspengene dine skal forvaltes eller investeres på en god måte. De aller fleste som har et pensjonskapitalbevis har plassert pengene i en av selskapets standard spareprofiler, gjerne hvor aksjeandelen trappes ned når man nærmer seg pensjonsalder. Hos de etablerte pensjonsleverandørene ligger forvaltningskostnadene fra 0,6 til 1,3 % på disse standard spareprofilene, ifølge Finansportalen (velg fliken «Alle spareprofiler»).

PS: Nordnet alderstilpasset pensjon er p.t. ikke med i oversikten over spareprofiler i Finansportalen. Med en totalkostnad / sum gebyrer på 0,4 % er denne spareprofilen den billigste for pensjonskapitalbevis inntil 500.000 kroner.

Merk at Finansportalen har valgt å fokusere på forvaltningskostnadene for selskapenes billigste globale indeksfond når de rangerer selskapenes kostnader på den første siden du kommer til. Det er imidlertid svært få kunder med pensjonskapitalbevis som har valgt globale indeksfond, siden pengene som regel blir stående i spareprofilen som arbeidsgiver valgte i utgangspunktet – og denne har høyere kostnader enn globale indeksfond.

Slik får du lavere kostnader

For å få lavere kostnader holder det ikke at dine gamle pensjonskapitalbevis slås sammen i et av de etablerte selskapene. Du vil fremdeles måtte betale administasjonsgebyrer på flere hundre kroner i året. Du må ta et aktivt valg for å få de lave kostnadene. Du har følgende valg:

  1. Bli værende der du er, med samme spareprofil og samme kostnader. Det er helt i orden hvis du er fornøyd med aksjeandelen, avkastningen og kostnadene.
  2. Har du flere pensjonskapitalbevis bør du slå de sammen, i alle fall om du betaler administrasjonsgebyr per avtale.
  3. Har du høye kostnader i pensjonskapitalbeviset bør også å endre spareprofil / fond, slik at du får billige indeksfond i porteføljen, gjerne med nedtrappende aksjeandel.
  4. Flytte pensjonskapitalbeviset til et nytt selskap med lavere kostnader. Sjekk kostnadene på Finansportalen. Ønsker du å forvalte pensjonen selv, bør du finne en aktør med et stort fondsutvalg. (Pssst: I Nordnet har vi Norges største utvalg av fond og ETFer – totalt over 1.800.)

NB! Uavhengig av hva du velger anbefaler jeg deg å kontrollere om aksjeandelen i pensjonsavtalene er tilpasset din alder og risikovilje. Jeg mener alle arbeidstakere bør ha høy aksjeandel i sin langsiktige sparing. Les mer i innlegget «Hvorfor 100 % aksjer til 55 år?»

Slik flytter du pensjonskapitalbevis

Personer som ikke har egen pensjonskonto må bruke den ”gamle” løsningen for å flytte pensjonskapitalbevis. Det innebærer at du må fylle ut et skjema på nettsiden til det selskapet du vil flytte til. På Nordnet.no finner du det elektroniske skjemaet under Tjenester > Pensjonskapitalbevis > Flytt pensjonskapitalbevis – og skjemaet kan signeres med Bank ID.  

(Dette innlegget ble først publisert på ABC Nyheter.)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
10 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.05.2021 14:02

Får man forresten returprovisjon på Pensjonskapitalbevis kontoen også, hvis man velger fond selv med returprovisjon?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.05.2021 15:11

Hei Rune. Ja, du mottar returprovisjon fra fond på alle kontotyper, også på Pensjonskapitalbevis-konto og Egen pensjonskonto. Samt at man må betale plattformavgift for fond. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
22.05.2021 09:50

Er alderstilpasset pensjonssparing nå tilgjengelig på pensjonskapitalbevis Bjørn Erik?

Ut i fra det som står på linken under så tolker jeg det sånn…

https://www.nordnet.no/faq/4528-nar-starter-nedtrappingen-av-aksjeandelen-i-nordnet-alderstilpasset-pensjon

“PS: Nordnet Alderstilpasset pensjon kan kjøpes på egen pensjonskonto (EPK) og pensjonskapitalbevis (PKB).”

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.05.2021 15:12

Hei Rune. Jeg er faktisk usikker på svaret her, siden Nordnet Alderstilpasset Pensjon kun kan kjøpes via “min spareavtale pensjon”. Jeg dobbeltsjekker og kommer tilbake etter pinse 🙂 Hilsen Bjørn Erik

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.06.2021 09:52

Hei igjen Rune. Nordnet Alderstilpasset Pensjon er p.t. kun tilgjengelig for kunder som oppretter ny Pensjonskapitalbeviskonto. Ikke for penger som allerede står på en Pensjonskapitalbeviskonto. Men vi jobber med å kunne tilby Nordnet Alderstilpasset Pensjon for alle PKB kunder. Vi skal presisere dette bedre på nettsidene våre. (Nordnet Alderstilpasset Pensjon er tilgjengelig for alle nye kunder som oppretter egen pensjonskonto.)

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom  

Gjest
Gjest
25.04.2021 22:58

Ikke veldig lurt å flytte til Nordnet. Grisedyrt om du skulle ønske å flytte videre senere. Velg heller en billig uten flyttegebyr.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.04.2021 10:17

Hei. Nordnet tar flyttegebyr når flyttingen krever manuell jobb, som ved ASK-flytt og PKB-flytt. Men ved flytt av EPK/pensjonskonto skjer alt automaitsk via det nye Pensjonskontoregisteret, så da tar vi ingenting i flyttegebyr. Les også denne NTB-saken, hvor det står at “UTfordrerne gir det samme tilbudet til alle kunder, uavhengig av om man er knyttet til pensjonskonto eller kapitalbevis. Dette gjelder Kron, Nordnet og Duvi.” https://e24.no/naeringsliv/i/7KzGyB/pensjonsselskaper-jekker-opp-gebyret-for-den-som-blir-arbeidsledig
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
25.04.2021 11:47

Jeg jobber nå i offentlig sektor, men har et pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsgiver. Hvis jeg flytter dette til Nordnet, er Nordnet alderstilpasset pensjon også tilgjengelig på denne kontoen? Det flyttes vel ikke til den nye kontotypen “egen pensjonskonto”? Kan jeg eventluet fritt velga fond også hvis jeg velger å ikke benytte Nordnet alderstilpasset pensjon ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.04.2021 10:21

Hei Rune. Foreløpig er Nordnet alderstilpasset pensjon kun tilgjengelig via egen pensjonskonto. Men vi har planer om å tilby Nordnet alderstilpasset pensjon for pensjonskapitalbevis også. Flytter du pensjonskapitalbeviset ditt til Nordnet kan du fritt velge blant 1800 fond og ETFer. Du kan også velge våre egne (rimelige) aksjeindeksfond, samt rentefondet KLP Nåtid, som er fondene som Nordnet alderstilpasset pensjon består av – men du får altså ikke årlig rebalansering og nedtrapping av aksjeandel etter fylte 55 år.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.04.2021 15:03

Takk for raskt svar Bjørn, selv om det var skuffende at det ikke er på plass enda. Jeg håper dere ikke nedprioriterer det, vi er ganske mange tusen i offentlig sektor som har jobbet i et privat selskap i mange år før vi byttet beite. Og vi er ivrige etter å finne et bedre og rimeligere alternativ til forvaltningen av disse pengene….

Legg ut en nyhetssak med en gang det er på plass så vi fanger det opp!