Gå til hovedinnhold

Hva skjer med økonomien hvis du blir ufør?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Å bli ufør er omtrent like dyrt som å krasje en bil uten kasko hvert år resten av ditt liv. Blir du ufør får du 66 prosent av lønnen din i uføretrygd fra folketrygden.

For mange vil overgangen fra arbeidsinntekt til uføretrygd by på betydelige økonomiske endringer i tillegg til de helsemessige. Er du så uheldig at du blir for syk til å jobbe kan du som ufør få uføretrygd fra folketrygden (NAV) og eventuelt uførepensjon fra arbeidsgiver.

Hvor mye kan du få om du blir ufør?

De fleste taper mellom 100.000 og 300.000 kroner i årlig inntekt dersom de blir uføre. Uføretrygden i folketrygden gir deg 66 prosent av lønnen opp til ca 600.000 kroner (6 G). Maksimal uføretrygd blir dermed ca 396.000 kroner. Uførepensjon fra arbeidsgiver kan sikre dekning opp til 1,2 millioner kroner (12 G). Har du maksimal uførepensjon hos arbeidsgiver kan du samlet sett få 71–75 prosent av lønnen i uføredekning. Uføretrygd og uførepensjon blir skattlagt som lønn, men husk at samlet skatt blir lavere som ufør siden inntekten blir lavere.

Når blir du ufør?

Blir du så syk eller skadet at du ikke kan jobbe blir du først sykmeldt i inntil ett år. Deretter kan du få arbeidsavklaringspenger i inntil tre år eller bli uføretrygdet. Det er fastlegen din og NAV som vurderer helsen og arbeidsevnen din.

Uføretrygd fra NAV

Rundt 340.000 nordmenn mottar uføretrygd. De aller fleste av dem har blitt uføre som følge av en sykdom. Minste uføretrygd i folketrygden er rundt 228.000 kroner (2,28 G) hvis du er gift eller samboer. Enslige kan få 248.000 kroner (2,48 G) i minste uføretrygd. G står for grunnbeløpet i folketrygden og er på rundt 100.000 kroner fra 1.mai 2019.

Barneforsørgere kan få barnetillegg

Blir du ufør kan du også få barnetillegg fra folketrygden og fra arbeidsgivers tjenestepensjon for barn du forsørger.

Fakta

  • Uføretrygd er folketrygd som utbetales fra NAV.
  • Uførepensjon er en forsikring som utbetales fra arbeidsgivers tjenestepensjon.

Hvordan finner jeg ut hvilke uføredekninger jeg har?

Sjekk om du har en uførepensjon hos arbeidsgiveren din og hvor stor dekning den gir. Har du offentlig tjenestepensjon har du uførepensjon. Jobber du i privat sektor er det lurt å sjekke om arbeidsgiveren din har kjøpt uførepensjon for de ansatte og i tilfelle hva den dekker. Du kan sjekke uføredekningen din på www.nav.no og hos arbeidsgiverens tjenestepensjon. Har arbeidsgiveren din tjenestepensjon hos KLP, kan du logge deg på www.klp.no.

Risikoen for å bli ufør øker med alder og kvinner har større risiko for å bli uføre enn menn.

Du bør forsikre lønnen din

Kjøp uføreforsikring. Det er trolig den viktigste forsikringen for de aller fleste arbeidsføre. Det finnes to typer uføreforsikring. Uførekapital er en engangsutbetalt forsikring. Den kan være nyttig for å nedbetale gjeld. Uførerente er en løpende utbetaling. Den kan være nyttig som et tillegg til uføretrygd og eventuell uførepensjon fra arbeidsgiver.

Sjekk pris og vurder forsikringssum

Be om tilbud fra noen forsikringsselskap og vurder fordeler og ulemper med forsikringene. Noen fagforeninger tilbyr også uføreforsikring. Ta hensyn til uføretrygd, arbeidsgivers eventuelle uførepensjon, gjeld, formue, lønn og prisen på forsikringen før du bestemmer deg.

Hvor høy pensjon kan du få?

https://www.nordnet.no/blogg/category/privatokonomi/pensjon/

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
09.10.2019 22:22

Hei. Når man er 100% ufør og har en 50% lønnet stilling. Da vet jeg jo at de trekker en del i fra trygden. Men hva gjør jeg når bedriften kommer med en lønnsøkning. Kan man melde inn en økning eller må man beregne inntektene på nytt og sende det inn. Og mister man evt mer av trygden.
Mvh
Ufør