Kl 15.25: Gjødslet oppgang, men vil det fortsette?

Nå går vi raskt mot helg, men først skal vi gjennom arbeidstall og en nylig kommentar fra ECB om at stimulipakken (ikke er bestemt enda).  Mandag morgen spiller disse to elementene liten rolle, for da er det selskapene som skal opp på scenen og fortelle oss hva de har drevet med de siste tre månedene og ikke minst hvordan 2015 blir. 

Jeg har gjort meg noen tanker: Hvilken strategi skal ledelsene legge for den mest spennende rapporteringseansen de gjør på mange år? Hvis de legger alle kortene bordet og guider kraftig ned, slik at forventningene blir mer samstemt med virkeligheten, kan vi oppleve et kraftig skrell på aksjekursene umiddelbart. Det vil på den annen side føre til at investorene lettere kan bli overrasket senere på året, hvis businessen ikke blir fullt så ille. Motsatt av denne strategien er å snakke ned krisen, skape kortsiktig ro runde aksjen, for dermed å se kursen bli banket ned fire ganger det neste året som følge av skuffelser i kvartalstallene. Jeg håper de velger det første alternativet, men da må investorene påberegne seg at flere oljeaksjer fortsatt er overpriset og kan falle de neste uken.

Kursoppturen i Yara fortsetter, og nå har aksjen steget fra 300 kroner i midten av Desember til 395 kroner i dag. Jeg har vært bullish til aksjen siden før jul, men tilnærmet meg nøytral i går. Nå er det tid for å levere, og hvis ikke guidingen i sektoren blir som forventet har de skapt seg en nedside etter kursoppgang. I tillegg er jeg redd at oppgraderings sykelen er over, ettersom analytikerne konkurrerer om mest spenstige kursmål.

På førstkommende tirsdag avholder Nordnet et gratis webinar med Alfred Berg Gambak fondet, som skal snakke om “hvilke aksjer og sektorer som blir vinnere i 2015”. Dette kan være nyttig, da disse forvalterne er blant de beste i Norge, og er det noen man skal lære av så er det de som har daglig risiko i markedet og et forvaltningsmandat. Meld dere på her! Webinaret avholdes kl 13.00 Tirsdag 13 januar.

Oppdatergin kl 15.25: Arbeidstallene kom inn over forventning, og jeg er redd dette vil gi næring til argumentet at FED kommer til heve renten tidligere enn kommunisert. Når støvet legger seg tror jeg vi innser at tallet var godt, men ikke vil ha noen effekt, ergo glemt på mandag.

For akkurat ett år siden lå brentoljen på $112, mens Statoil handlet på 130 kroner. I dag er brentoljen på $50.40 og Statoil handler på 130 kroner. Jeg har ikke analysert selskapet og fremtidsutsiktene, men det er noe som umiddelbart skurrer. Uansett hvordan du vrir og vender på det så har de løpende faste kostnader, men variabel inntekt (selger oljeproduksjonen i spotmarkedet). Da lurer jeg på hvem som kjøper aksjen på 130 kroner i dag, med håp om pris stigning den neste halve året.

Pareto er ute med en rapport på riggmarkedet i dag, der de skriver at alle som kan forhandle, forhandler seg ned på rater eller utsettelser. Her gjelder det å kansellere eller kreve substansiellt lavere rater. Hva er oppsiden på riggaksjene det kommende året? Det er jo nær null mulighet for positive overraskelser, så fremt ikke oljeprisen snur kraftig opp.

Jeg gleder meg til neste uke, da er rapporteringsesongen i full gang, og

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer