Gå til hovedinnhold

100.000 har flyttet pensjonskontoen. Har du?

Det er tre år siden egen pensjonskonto ble innført. Siden den gang har 100.000 arbeidstakere flyttet jobbpensjonen til en annen leverandør. Nye tall viser at denne gruppen har både høyere aksjeandel og høyere andel indeksfond i porteføljen. Det lover bra for langsiktig avkastning! En av de som har flyttet til Nordnet er Jonas Chehri (31) (bilde under).


Jonas var nylig intervjuet i Dagbladet, i en reportasje om hvordan man kan få en bedre pensjon ved å gjøre smarte grep (se faksimile under).  

Hos arbeidsgivers pensjonsleverandør var pensjonspengene plassert i en portefølje med aksjer og renter. Da Jonas flyttet til Nordnet, valgte han å øke aksjeandelen til 100 prosent, siden han har flere tiår før han skal begynne å ta ut pengene. Med en høyere aksjeandel kan han forvente høyere pensjonsutbetalinger, men må akseptere større svingninger underveis. Han valgte et globalt indeksfond, med lave kostnader.

– I tillegg var fondet hos leverandøren valutasikret, noe som ikke var optimalt for min investeringsstrategi, uttalte han til avisen.

Bilde over:Jonas Chehri (31) jobber som prosessoperatør i Borregaard i Sarpsborg. I 2021 valgte han å bytte ut arbeidsgiverens leverandør av pensjonskonto med Nordnet. Det har han ikke angret på. (Faksimile over fra Dagbladet 27.1.24).

1 av 20 har flyttet pensjonskontoen

Det er til sammen to millioner pensjonskontoer som eies av arbeidstakere i privat sektor. Siden innføringen av egen pensjonskonto 1.1.2021 har 100.000 arbeidstakere, eller fem prosent, flyttet jobb-pensjonen til en selvvalgt leverandør.

Bransjeorganisasjonen Finans Norge har analysert pensjonsporteføljene til 1,9 millioner som har blitt værende hos arbeidsgivers leverandør samt de 100.000 som har flyttet til en selvvalgt leverandør. Det er noen interessante funn:

🔑 #1 Alderstilpasset spareprofil

85 prosent av alle pensjonsavtalene har en alderstilpasset spareprofil med nedtrappende aksjeandel. Blant de som har valgt selvvalgt leverandør er andelen en del lavere, mellom 61 og 74 prosent. Det skyldes at en større andel av denne gruppen har satt sammen en fondsportefølje selv.

🔑 #2 Høyere risikonivå

Personer som har flyttet pensjonskontoen sin har i gjennomsnitt valgt høyere risikonivå i porteføljen, noe som betyr høyere aksjeandel og mer spissede fond. 78 prosent av pensjonsmidlene i «selvvalgt-porteføljene» er plassert i fond med kategori 5 og 6 vs 40 prosent for de som ikke har flyttet. (Risikoskalaen går fra 1 til 7, hvor 1 er likviditetsfond med minimale svingninger, og 5, 6 og 7 er aksjefond – hvor 6 og 7 er spissere aksjefond, typisk landfond eller sektorfond.)

🔑 #3 Høyere andel indeksfond

Personer som har flyttet pensjonskontoen sin har betydelig høyere andel indeksfond enn de som ikke har flyttet (43 % vs 16 %).

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet er ikke overrasket over funnene.

– Undersøkelsen tyder på at de som har flyttet pensjonskontoen har et mer bevisst forhold til sammenhengen mellom risiko, aksjeandel og forventet avkastning. De som tar et aktivt valg, øker stort sett aksjeandelen i pensjonsporteføljene. Det gjelder alle aldergrupper. Med økt aksjeandel øker forventet avkastning og forventet pensjonsutbetaling, kommenterer spareøkonomen.

At andelen indeksfond også er høyere blant de som har valgt å flytte, kan tyde på at mange har fått med seg at indeksfond har gitt høyere avkastning etter kostnader enn gjennomsnittet av sammenlignbare aktive fond de siste årene, mener spareøkonomen.

Merk at arbeidsgiver betaler for kostnadene i egen pensjonskonto. Velger du pensjonsleverandør selv vil du måtte betale forvaltningsgebyret hos den nye leverandøren, men arbeidsgiver må betale deg forvaltningsgebyret i dagens standard forvaltningsprofil hos arbeidsgivers pensjonsleverandør. Velger du en rimeligere forvaltning (typisk indeksfond) så mottar du differansen som et ekstra pensjonsinnskudd. Velger du en dyrere forvaltning (typisk aktive fond) må du selv dekke differansen, i form av trekk i det månedlige pensjonsinnskuddet.

Nordnet Alderstilpasset Pensjon med sterk avkastning i 2023

Det er 18.500 kunder som har valgt å flytte pensjonskontoen sin til Nordnet (per 1.2.24). Om lag halvparten av disse har valgt fond selv, mens den andre halvparten har valgt standardløsningen Nordnet Alderstilpasset Pensjon.


Det har vært et smart valg så langt – i alle fall i forhold til konkurrerende pensjonsprofiler. I 2023 ga Nordnet Alderstilpasset Pensjon med 100 prosent aksjer (som gjelder for alle som er 55 år eller yngre) hele 24,1 prosent avkastning før kostnader (som er på 0,39 prosent). Dette er flere prosentpoeng høyere enn både DNB og Storebrands spareprofiler med 100 prosent aksjer, både indeksprofilen og den aktive profilen. Nordeas indeksprofil med 100 prosent aksjer ga riktignok enda litt høyere avkastning enn Nordnets. (Kilde:Norskpensjon.no / avkastningsportalen.noog Nordnet.)

– Nordnet Alderstilpasset Pensjon har hatt fordel av at den ikke er valutasikret, mens de fleste konkurrentene har en stor grad av valutasikring. I tillegg har det vært en fordel at Nordnet har valgt nordiske aksjer som ”home bias” (20 prosent andel i aksjeporteføljen), og ikke bare norske aksjer, som de fleste konkurrentene har valgt. Oslo Børs ga i 2023 lavere avkastning enn børsene i de andre nordiske landene, uttaler Bjørn Erik Sættem.

Han understreker at ett år er selvsagt altfor kort tidsperiode til å slå seg selv på brystet. Pensjonssparing er et maratonløp, ikke en sprint. Det er uansett en fordel å være i tet, selv i et maratonløp. Også siden oppstarten i februar 2021 har avkastningen i Nordnet Alderstilpasset Pensjon vært meget konkurransedyktig.

Vi kommer tilbake med et mer detaljert innlegg om avkastning på Nordnet Alderstilpasset Pensjon sammenlignet med konkurrentenes pensjonsprofiler senere i første kvartal.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer