Gå til hovedinnhold

Vekst og verdiaksjer.

En vanlig problemstilling for investorer er om det er mest lønnsomt å spare i vekst- eller verdiaksjer over tid. Vekstaksjer er, som navnet tilsier, aksjer i selskaper som har høye forventninger til vekst i omsetning og overskudd fremover, og som derfor ofte har en høy verdivurdering. På den andre siden er verdiaksjer aksjer i selskaper med mer moderate vekstutsikter og som ofte handles til en lavere verdi. Det er viktig å merke seg at en vekstaksje ikke nødvendigvis er høyt verdsatt, og omvendt. I mange tilfeller kan det være slik, men det er ikke en absolutt regel som gjelder for alle situasjoner.

Vekst og verdi er to av mange faktor-stiler i aksjemarkedet. Andre er blant annet momentum, størrelse, utbytte og kvalitet. Nedenfor forklarer vi forskjellen på verdi- og vekstfaktoren.

Verdiaksjer.

  • Dette er "billige" aksjer som ofte handles til en lavere aksjekurs enn deres underliggende verdier. Aksjene kan være undervurdert av markedet og ha lavere prising sammenlignet med selskapets inntjening, eiendeler eller bokførte verdier. Verdiinvestorer ser etter selskaper som er "billige" og har potensial for å overraske positivt i fremtiden. (På en annen side: Aksjer er ofte billige av en grunn. Det kan være dårlig ledelse, lav etterspørsel, hard konkurranse etc. Det gjelder derfor å finne billige aksjer som viser seg i etterkant å være feilpriset, noe som er lettere sagt enn gjort.)

  • En verdiaksje kan defineres på ulike måter. En vanlig definisjon er at aksjen (selskapet) har en lav P/E (price/earnings eller pris/fortjeneste) sammenlignet med aksjemarkedet, en lav P/B (price/book value eller pris/bokførte verdier) samt en høy utbytteandel (utbytte/aksjekurs). Utbytte/aksjekurs gir deg direkteavkastningen (eventuelt utbyttegraden) i aksjen, og vil variere ut ifra utbytte per aksje samt endringer i aksjekurs. Det kan også være relevant å ta i betraktning hvor stor andel av overskuddet et selskap betaler ut til sine aksjonærer.

  • Verdiinvesteringer kan innebære lavere risiko og potensial for stabil avkastning, spesielt i perioder med økonomisk usikkerhet og i perioder med renteoppgang. Men det er også risiko for at verdipapirene forblir undervurdert eller at de ikke opplever den forventede gjenopprettingen.


Vekstaksjer.

  • Dette er aksjer i selskaper som forventes å ha høyere vekst i omsetning og overskudd enn gjennomsnittet i markedet. Vekstinvestorer fokuserer på selskaper som har potensial for rask inntjeningsvekst og høyere aksjekurs i fremtiden.

  • Disse aksjene er vanligvis mer populære i perioder med økonomisk oppgang eller optimisme. Når økonomien er i vekst, er det større etterspørsel etter selskaper som kan vise sterk inntjeningsvekst og ha potensial for høy avkastning.

  • Når du bygger en portefølje med vekstaksjer, bør du vurdere selskapenes inntjeningsvekst, markedsposisjon, innovasjonsevne og bransjetrender. Vektlegging av selskaper med sterke vekstutsikter og evnen til å opprettholde konkurransefordeler er viktig.

  • Vekstinvesteringer kan tilby høyere potensiell avkastning, spesielt i perioder med økonomisk vekst. Imidlertid er det også en høyere risiko fordi markedets forventninger til vekstaksjer kan være høye, og skuffelser kan føre til betydelige kursfall.


Når du bygger en portefølje med verdiaksjer og vekstaksjer, er det viktig å oppnå diversifisering. Dette innebærer å spre investeringene dine over forskjellige sektorer, bransjer og geografiske områder for å redusere risikoen knyttet til enkeltinvesteringer.

Ved å kombinere verdiaksjer og vekstaksjer i porteføljen din, kan du oppnå en balanse mellom stabilitet og potensiell vekst. En kombinasjon av disse strategiene kan også bidra til å redusere eksponeringen mot spesifikke markedsforhold eller sektorspesifikke risikoer.


Det er viktig å merke seg at verdiaksjer og vekstaksjer ikke er gjensidig eksklusive. Noen selskaper kan kombinere både verdi- og vekstegenskaper, og det er viktig å evaluere hvert selskap individuelt basert på dets unike egenskaper og potensial.


Samtlige artikler og innlegg på Nordnet Academy er rent informative artikler, og ingen av disse skal anses som finansiell rådgivning.


Gi pengene dine muligheten til å vokse.Åpne konto