Gå til hovedinnhold

Tips til å unngå en dårlig investering

Min hittil største tabbe tok jeg konsekvensen av tidlig i 2023. Det kostet meg mye penger, men også en fin erfaring som man kan lære av. Det har jeg forhåpentligvis gjort og jeg har skrevet litt om mine erfaringer i innelgget under.

I 2020 snakket alle om Kahoot. Selskapet hadde på et tidspunkt en verdsettelse på mer enn 60 milliarder norske kroner. Dette tallet er høyt, og til sammenligning er det lik tre ganger markedsverdien til Schibsted. Problemet med Kahoot, var ikke nødvendigvis potensialet, men selskapet var luftet på mye fremtidstro og potensiale. Jeg lot meg rive litt med og kjøpte aksjer. Dette viste seg å være en fantastisk investering, og ved juletider i 2020 kunne jeg le hele veien til banken.

Så kom fallet. Litt blendet av overdådig tro på ledelsens og markedets fremtidsutsikter, ignorerte jeg den første advarselen. Jeg ignorerte også alle de andre advarslene og kursen falt fra 122 kroner, til mitt salg på 15 kroner. Jeg tapte altså 85 % av min investering, fordi jeg ikke tok chips av bordet tidligere.

Hva gjorde jeg galt?

Det er flere faktorer som spiller inn. Den viktigste er ditt bias. Er du virkelig overbevist om en ide, en ledelse, et selskap eller lignende blir det fort gjort en form for lett religiøs tro. Man vil at selskapet skal lykkes. Etter en lang selvransakelse har jeg notert meg ned noen punker som jeg skal følge heretter:

  • Pris har ingen sammenheng med inntjening – rødt flagg på sikt.
  • De store eierne begynner å selge aksjer.
  • Markedet skifter fokus fra positiv til negativ.
  • Veksten avtar, og finansielle mål blir ikke nådd.
  • Jeg blir med til bunn.

Hva har jeg lært?

Aksjemarkedet er verdens dyreste universitet. Ikke fordi inngangsbarrieren er stor, men det koster mye penger å gjøre feil. Det har jeg gjort med Kahoot, og som med en eventuell kjærlighetssorg, så sitter det lenge i kroppen. Allikevel må man reise seg og fortsette videre. Under følger læringspunkter jeg skal bli flinkere til å holde meg til fremover:

  • Om man er med på slike vekstselskaper- stopp mens leken er god. Ingenting vokser til himmels.
  • Ikke bli revet med, inneha en naturlig skepsis og være konservativ i din verdsettelse.
  • Regn heller en gang for mye enn en gang for lite på selskapet, og les nøye deres forretningsplan.
  • Risikomanagement er essensielt. Plasser mer penger jo tryggere et selskap er.
  • Søk alltid kontantstrøm og finansiell stabilitet i selskaper du investerer i.

Livet som investor er preget av kontinuerlig læring, opp og nedturer. Det viktigste er derimot at man må lære av sine feil og prøve å bli litt bedre hver eneste dag.

Jeg har i alle fall fått en dyr lærepenge med denne investeringen, og er noe man i stor grad skal gjøre alt for å unngå å havne i igjen.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.02.2023 21:41

Det er det mest lærerike som jeg har lest om investering i 2023. Takk skal du ha.