Gå til hovedinnhold

Svak utvikling i Asia i natt. Fed i fokus

De amerikanske investorene sendte indeksene nedover på fredag, i forkant av det viktige rentemøtet i Federal Reserve denne uken. Nasdaq-indeksen falt hele 1,6 prosent.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – mandag 18. september

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt flatt, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,3]%. (S&P 500 futures er ned 0,6 % siden Oslo Børs stengte fredag)

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:25 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,2 prosent i snitt fredag.

De amerikanske investorene sendte indeksene nedover på fredag, i forkant av det viktige rentemøtet i Federal Reserve neste uke. Nasdaq-indeksen, som er dominert av teknologiaksjer, falt 1,6 %, etterfulgt av S&P 500, som sank med 1,2 %, og Dow Jones Industrial Average, svekket seg med 0,8 %.

Selv om både Federal Reserve (Fed) og Den europeiske sentralbanken (ECB) opererer i komplekse økonomiske landskap, er det ulike faktorer som kan påvirke deres beslutninger om rentesetting. Markedet forventer at Fedreal Reserve holder Fed Funds Rate uendret i neste uke, men usikkerheten er fortsatt stor om rentetoppen er nådd.

Southwest Airlines Co (2,6%), Capital One Financial Corp (2,2%), Host Hotels & Resorts Inc (2,1%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Nucor Corp (-6,1%), KLA Corp (-5,4%), Dexcom Inc (-5,1%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225*, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,5 prosent i snitt mandag morgen.

Det er lite drahjelp å få fra Asia i dag, da investorene i regionen lot seg påvirke av hendelsene på Wall Street sist fredag. Det er verdt å merke seg at den japanske børsen var stengt i natt på grunn av en helligdag. Japanske Nikkei 225 er for øvrig, sammen med Nasdaq-indeksen, årets klare vinner.

Den japanske hovedindeksen har steget hele 28,5% så langt i år. Denne oppgangen må sees i sammenheng med landets økonomiske bakteppe, som er betydelig mer positivt enn på de fleste andre steder. Dette reflekteres også i en oppadgaående rentekurve.

En oppadgående rentekurve er en grafisk fremstilling der renten øker med lengre løpetid, noe som vanligvis indikerer en sunn, voksende økonomi. I en slik kurve er rentene lavere for investeringer eller lån med kortere løpetid, mens de er høyere for lengre løpetid. Dette skyldes at det er mindre risiko assosiert med kortere tidsrammer og større usikkerhet og potensiell inflasjonsrisiko over lengre perioder.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 94,46 dollar per fat, opp 0,9 prosent fra fredagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -2,4 prosent i samme periode.

1 USD koster i skrivende stund; 10,77 NOK, 11,17 SEK, 6,99 DKK og 0,94 EUR, mens 1 EUR koster; 11,5 NOK, 11,92 SEK og 7,46 DKK.

Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,04 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,33). De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,35 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent.

Denne uken vil i stor grad handle om Federal Reserve. Den europeiske sentralbanken hintet om at rentetoppen i eurosonen er nådd i denne sykelen. Det finnes argumenter både for og imot at ECBs signaler om en nådd rentetopp vil speiles av Fed. På den ene siden kan liknende økonomiske forhold, global koordinering mellom sentralbanker og markedsforventninger tilsi en samkjørt tilnærming. På den andre siden kan ulike økonomiske realiteter, valutapåvirkninger og politiske rammeverk føre til divergerende pengepolitikk.

I sum er det mange variabler involvert, og selv om det er muligheter for likhetstrekk i deres handlinger, er det ingen garanti for at de vil følge hverandre tett.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer