Gå til hovedinnhold

Svak norsk økonomi!

Statistikk som kom i dag, viser at den norske økonomien bremser raskere enn ventet. Reaksjonen i valutamarkedet er svakere kronekurs. Dette kan fort bli ett enda større tema i 2016. 

Detaljhandelen meldte om nedgang på -0.8%, mot ventet +0.3% i September. Vi handler mindre, fordi kjøpekraften svekker seg. Arbeidsledigheten var ventet på 4.4%, men kom inn 4.6%. Da er det verdt å merke seg at arbeidsledigheten i USA er på 5.1%. Snart har vi høyere ledighet enn verdens største økonomi. Fra solskinnsbarn til skammekroken.

Hva blir effekten av alt dette?

Først og fremst kommer ting til å bli dyrere. Vi importerer brorparten av alt vi forbruker, og svakere krone betyr dyrere innkjøp til grossistene. Uheldigvis har vi også høye avgifter på bensin, noe som gjør at vi ikke blir kompensert ved bensinpumpen når oljeprisen faller. Hva skjer når alt blir dyrere? Vi kjøper mindre, omsetningen til butikkene faller og de sier opp enda fler. Dette skjer samtidig som vi har et brennhett boligmarked etter 25 år med oppgang. Mirakler har skjedd før, men hvis boligmarkedet kommer uskadet fra dette, har vi så store skjevheter i nybyggingen at den kommer til å stige brått på et tidspunkt.

“Eksportørene går i hvert fall gode tider i møte!!” 

Det utsagnet er riktig hvis man ser på fisk og jarlsbergost. Oljesektoren, som har vært hoveddriver bak vår eksport, ligger nede for telling pga. lav oljepris og vil derfor ikke hjelpe oss særlig i dagens scenario. I tillegg har Norsk Hydro og Yara lagt ned siste rest av tradisjonell produksjon i Norge, og flyttet dette til Qatar og Brasil. Eksporteffekten blir derfor mindre enn ventet.

“Det blir møkkabillig for turister å komme til Norge” 

Det er helt riktig, men hva slags turister reiser hit? Tyske bobilturister med eget øl i lasterommet og cruisepassasjerer som handler en mariusgenser på rådhusplassen? Det kan naturligvis forandre seg, nå som kronen er lav, men jeg tviler på et stort skifte her også. En trend de siste årene har vært at kinesiske turister kommer hit for å handle Louis Vuitton og Rolexer uten MVA. Bare synd at importprisen på disse kommer til å stige også, som følge av lavere kronekurs.

“Men oljeprisen kan stige igjen, slik at oljesektoren langs kysten får et etterlengtet oppsving” 

Selvfølgelig, alt kan skje, kanskje om et par år, rundt 2017-2018? Kjipt, for akkurat i det tidsrommet skal USA har selge ned sine strategiske oljelagre for å reise cash til å dekke underskuddet på statsbudsjettet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer