Gå til hovedinnhold

Svak nedgang i Asia. Den kinesiske sentralbanken i fokus

Den kinesiske sentralbanken kuttet en av de viktigste rentene i natt (5-årige lånerenter) for å imøtekomme den gjeldstyngede eiendomssektoren. Børsene i Asia endte svakt ned.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – tirsdag 20. februar

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2%, eller innenfor intervallet [-0,6, 0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:12 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,4 % siden Oslo Børs stengte mandag.

Wall Street

De amerikanske børsene var stengt mandag (President’s Day), dermed er det ingen drahjelp å få derfra i dag. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er for øvrig opp 5,1 prosent så langt i år, tett etterfulgt av S&P 500 (+4,9 %) og Dow Jones Industrial Average (+2,5 %). Russell 2000, som begynte å røre på seg på slutten av fjoråret etter at Federal Reserve signaliserte at rentetoppen var nådd, har mistet noe av momentumet i det siste, og er “bare” opp 0,3 prosent i år.

Det er for øvrig ventet at de små- og mellomstore selskapene som utgjør Russell 2000, vil komme i fokus igjen når rentene til omsider kommer ned i USA. Små- og mellomstore selskaper er ofte mer avhengige av ekstern finansiering enn store selskaper. Når rentene er høye, øker kostnadene ved å låne penger, noe som kan dempe investeringer og vekst. En reduksjon i renten vil dermed redusere kapitalkostnadene og potensielt stimulere investeringer og ekspansjon.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,3 prosent i snitt tirsdag morgen.

Den kinesiske sentralbanken kuttet en av de viktigste rentene i natt (5-årige lånerenter) for å imøtekomme den gjeldstyngede eiendomssektoren. Investorene i regionen forholdt seg relativt rolige, kanskje på grunn av manglende impulser fra Wall Street.

Den kinesiske sentralbanken, People’s Bank of China (PBOC), anvender en rekke verktøy for å påvirke landets økonomi gjennom styring av rentenivåer, inkludert justering av styringsrenten, reservekrav, spesifikke lånerenter som 5-årige lånerenter, Medium-term Lending Facility (MLF), og åpen markedsoperasjoner. Disse tiltakene er rettet mot å opprettholde valutastabilitet, kontrollere inflasjon, og fremme økonomisk vekst ved å påvirke kostnadene ved lån for bedrifter og privatpersoner.

Nylig kutt i 5-årige lånerenter er et eksempel på PBOCs innsats for å støtte spesifikke sektorer, som den gjeldstyngede eiendomssektoren, ved å lette finansieringskostnadene, som illustrerer sentralbankens rolle i å balansere økonomisk vekst med finansiell stabilitet.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 83,51 dollar per fat, opp 0,1 prosent fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,4 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,5 NOK; 10,41 SEK; 6,92 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,3 NOK; 11,21 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,64 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,3).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

De geopolitiske spenningene rundt om i verden (Israel-Hamas, Ukraina-Russland, USA-Kina) fortsetter å prege de globale finansmarkedene, inkludert rentemarkedet, råvaremarkedet og valutamarkedet. Geopolitiske spenninger påvirker de globale finansmarkedene ved å drive investorer mot tryggere aktiva. I råvaremarkedet kan slike spenninger føre til volatilitet i priser, spesielt for råvarer fra konfliktrammede regioner, mens valutamarkedet ofte ser en styrking av valutaer betraktet som sikre havner på bekostning av de fra mer usikre regioner.

Geopolitiske spenninger har historisk sett variert betraktelig i varighet, fra kortlivede episoder til langvarige konflikter som kan strekke seg over flere tiår, slik som den kalde krigen eller den Arabisk-Israelske konflikten.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer