Gå til hovedinnhold

Spar deler av skatt- og feriepengene og få råd til drømmereisen!

Det siste tiåret har vi fått høre at børsen har vært svært risikofylt og gitt mer tap enn gevinst. Det er fullstendig feil. De som har satt av litt av skatte- eller feriepengene hvert år, sitter igjen med god avkastning. Gjennomsnittsnordmannen får i år 45 000 kr netto i feriepenger og 11 652 kroner igjen på skatten. Det betyr at mange har god mulighet til å sette av litt til sparing. De som har spart 10 000 kroner i 10 år av ferie- eller skattepengene sine via aksjer eller fond og fått avkastning tilsvarende OBX indeksen på Oslo Børs, har fått en avkastning på 70 000 kr (før skatt). Regelmessig sparing, uansett om det er månedsvis eller årlig, begrenser effektene av at børsens jojo-bevegelser på kort sikt. De som ikke kommer på hva de seneste års skatte- og feriepenger ble brukt til kan jo tenke over hvilken nytte de har hatt av pengene. Kanskje kunne de vært brukt på en annen måte.

Man kunne ha valgt å nedbetale ekstra på boliglånet hvert år eller spart pengene på konto. Det mest lønnsomme i den sammenhengen er å nedbetale gjeld. Da hadde gjelden blitt redusert med 100 000 kr og rentekostnadene i perioden hadde minsket med 28 000 kr før rentefradrag eller 20 000 kr etter rentefradrag dersom man betalte gjennomsnittsrente og 24 000 kr før rentefradrag eller 17 500 kr etter rentefradrag dersom man hadde forhandlet ned renten med 0,6 prosent.

Den som har tatt risiko har altså blitt belønnet med mellom 2,5 og 3 ganger mer (avhengig av rentekostnad), til tross for at børsen har gjennomgått både finanskrise og gjeldskrise. For mange kan det være det riktige å nedbetale gjeld, men dersom man har litt romslighet, synes jeg at man bør kose seg litt for pengene også. Vinteren i Norge er jo så lang at en god ferie er kjærkommen. Hvis man i tillegg setter av litt, kan man for den relativt beskjedne sparesummen hvert år, få en drømmeferie på sikt!

* Uforhandlet rente. Gjennomsnittsrente for hele året fra alle banker.  Kilde rentesatser er ssb: http://www.ssb.no/bank-og-finansmarked/statistikker/orbofrent/kvartal/2013-05-22?fane=tabell&sort=nummer&tabell=114335. For beregningen av spart rentekostnad gjelder at 2003 sin besparelse er realisert ved 20. juni 2004 osv. Det betyr at 2012 sin besparelse er den som gjelder for siste års besparelse.

** Forhandlet rente. Gjennomsnittsrente for hele året fra alle banker. Renten er prutet med 0,6%- i forhold til oppføring i ssb konstant over hele perioden. Med god sikkerhet har mange forhandlet seg til rentenivå rundt dette.

Eksemplet over er ikke hensyntatt skatt. Fondsspareren har en urealisert gevinst på 69 628 kr noe som innebærer gevinstskatt på 19 495 kr om fondsandelene selges i dag. Skjermingsfradrag ikke hensyntatt, men vil redusere skattetrykket noe. Om skattekonsekvensene tas i betraktning har fondsspareren tjent 50 132 kr og den som nedbetalte lån 19 975 kr (ikke forhandlet rente) eller 17 599 kr (forhandlet rente). Fondssparing har under perioden vært mellom 2,5 og 3 ganger bedre, også etter skatt.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer